Stockholm Pride 2004

Jon Voss och Malinda Flodman fanns under dagen på Mondo och Pridehouse för att berätta om Qruisern och dess funktioner inför en intresserad publik.

När Qruisern genomgick en grundlig ansiktslyftning 2002 tillkom en hel del funktioner som fotoalbum och filmvisning. Grundidén är att qruisern ska vara neutral och sen byggas på och skapas av medlemmarna själva.
En kompissajt främst där man kunde hålla kontakten med vänner och bekanta.
– Vi ville heller inte skapa barriärer mellan kön eller sexuell läggning. Alla är välkomna och ska kunna integrera och fungera med varandra på qruisern, berättade Jon Voss, Qruisers ansvarige utgivare.

Fem personer arbetar heltid med Qruisern; Abbe och Isabella är Abusemasters vilket innebär att de håller ett öga på personer som inte håller sig inom ramarna för vad som är tillåtet, alltifrån gubbar som raggar på unga Qruisermedlemmar till föredetta älskande som inte kan hålla sams.
Jörgen och Micke arbetar med den tekniska biten och ser till att servrarna håller trycket. De utvecklar qruisern tekniskt hela tiden eftersom det alltid finns saker att förbättra. Malinda själv håller kontakt med medlemmar om allt mellan himmel och jord; vad är bra och vad är dåligt med Qruisern. Hör av er till Malinda!

Qruisern har idag hela nästan 70000 medlemmar och alla är mer eller mindre aktiva. Hela tiden plockas inaktiva medlemmar bort så att det inte ligger en massa sidor som bara tar plats.
Enligt en koll som Malinda gjort är 63% av Qruisrnarna killar och 33% tjejer. Kanske är det så att killar är mer fega och bara vågar sexragga genom ännu en sida. Alltså en ”snäll”sida med foto på ansikte och en ”styggare” sida med mer utmanande innehåll.
En av åhörarna trodde definitivt på att tjejer är tuffare och bara behöver en sida. Tänkvärt, eller?

Givetvis kom frågan om guldmedlemskap upp. Varför?
– Det var ohållbart att ha det stora aktiva talet medlemmar utan att ta en avgift. Servrarna kostar över 100 000 kronor och måste bytas ut och underhållas konstant, berättade Jon.
– Att internet är ”gratis” blev snabbt djupt rotat och varje extraavgift ses då snabbt som något ovälkommet; menade Jon.
– Men det var inte själva avgiften som fick folk att reagera. Det var att man blev tvungen att köa om man inte hade guldmedlemskap. Men vi förde en schysst dialog med medlemmarna och idag har den debatten lugnat sig.

Apråpå detta berättade Malinda att de flesta som är guldmedlemmar bor i storstäderna och betecknar sig som homosexuella.
Kanske lite överraskande att inte de landsortsboende som inte har tillgång till gayställen inte är i övervikt här. Man kan ju tro att de har större behov av att träffa likasinnade via nätet…

Heterofrågan är också alltid het. Vad gör heteros på Qruisern, undrade någon.
– Alla är välkomna om de accepterar HBT-samhället. Är man transofob eller homofob åker man ut på en gång, sa Malinda och Jon nickade instämmande.
– Dessutom är det ju inte schysst mot bimänniskor att inte tillåta heterosexuella, menade Jon.
-Ett stikt gaycommunity känns obehagligt tycker jag. Vi ska inte stänga dörren för någon. Bara de accepterar våra regler, avslutade Jon.

Lite avslutande statistik:

-20-29 åringar utgör hela 42% av qruisers medlemmar.

-Av Qruisers alla medlemmar är:
31% Homo
25% Bi
18% Hetero
14% Experimentell
10% Annat
2% Queer

Publicerad: 2004-07-27 18:20:30