Kärlek

Det är miljöpartisten Yvonne Ruwaida som ställt en fråga till justitieministern och idag får hon svar.
Ruwaida vill veta om ministern kan agera för en könsneutral äktenskapslagstiftning. Det vill säga att partnerskapslagen avskaffas och endast en lag om äktenskap skapas där det är ointressant vilket kön de två partnerna har.

Justitiministern skriver i sitt svar att hon inväntar resultatet av den parlamentariska kommitté som tittar över adoptionsfrågan och frågan om assisterad befruktning för lesbiska. Det är de idag två avgörande skillnaderna mellan partnerskap och registrerat partnerskap.
– Om kommittén skulle finna att skillnaderna är omotiverade, kan det bli aktuellt att överväga en sådan reform som efterfrågas av Yvonne Ruwaida, svarar Laila Freivalds.

I sitt svar menar hon också att Sambokommitténs förslag att slå samman sambolagarna för likakönade och olikakönade par till en och samma är en lika viktig reform. Senast 2002 lovar hon att en proposition skall föreslås riksdagen.

I ett tidigare svar till socialdemokraten Carina Hägg, har Freivalds sagt sig vilja öppna möjligheten för olika trossamfund att förrätta partnerskap, såväl som att slå samman tjänsterna vigselförrättare och partnerskapsförrättare till ett och samma uppdrag.

Publicerad: 2000-08-24 12:39:06