De trotsade regnet och snålblåsten och fick uppleva det sjätte Pridefirandet i landets historia. Pride har till och med kommit att bli ett av de tre största evenemangen totalt sett på Island. Och att det är en folkfest som såväl gammal som ung deltar i går inte att missa.
Antalet barnfamiljer och pensionärspar är högt! Butiker, restauranger och barer i centrala Reykjavik är dessutom försedda med regnbågsflaggor högt och lågt. Och inte bara de hippa barerna och butikerna, utan likväl bageriet och leksaksaffären…
För att sätta en egen prägel på Prideparaden hade flera av vagnarna en isländsk ”touch”. Man kunde exempelvis bevittna paraplydans och traditionella fiskare och sjöman sjungande ”skepp och hoj”. En speciell vagn huserade en liten gräsklädd stuga med traditionsenligt klädda isländska husmödrar. Tåget hade också mer ”normala” inslag såsom dragdrottningar (isländska ordet för dragqueens!) och läderbögar.


Samkönade bröllop är på agendan även på Island.


Världens flitigaste biobesökare bor på Island, så givetvis har de även sett ”Moulin Rogue”.


Inspiration av Kylies ”Can´t get you out of my head”?


Längst till höger står Jonsi som tävlade för Island i årets Eurovision Song Contest. Han är en av Islands populäraste sångare och fick mycket jubel av åskådarna längs gatorna.


Läderbögarna hade ett eget ekipage.


Rekordmånga deltog i paraden.


Även nallar firade Reykjavik Pride.

Publicerad: 2004-08-11 10:52:27