Politik

Under lördagens Prideparad mottar Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen pris för årets lax( den som simmar mot strömmen). Priset som delas ut av Landsföreningen bögar och lesbiska(LBL) går till statsministern för att han uttalat sig positivt om homosexuellas rätt att få gifta sig i kyrkan.
Men detta uttalande gjorde han som privatperson och inte som statsminister vilket han var nogrann med att poängtera. Många homosexuella har upprörts över att han ska prisas eftersom han inte gjort något för att förbättra situationen för HBT-samhället i rollen som statsminister.
Då har han inte stöttat homovigslar. Han har dessutom skurit ned på bidragen till hiv-prevention under sin tid som Danmarks regeringschef.
LBL anser att det är första gången en statsminister överhuvudtaget uttalat ett så stort stöd för homo. bi och transpersoner, att han bör få priset som årets lax även om det var som privatperson han uttalade sig.
Men det retar många och många som deltar i KLAM-festivalen, som är en alternativ Pridemanifestiation i Danmark, kommer att protestera högljutt mot att Anders Fogh Rasmussen får detta pris.

Dessutom är det många i Anders Fogh Rasmussens eget parti Venstre som vänder sig emot hans frotterande med HBT-samhället. De anser inte att man som statsminister kan uttala sig som privatperson, utan att man alltid är statsminister. Punkt.
Flera i Venstre uttalar sig negativt om homosexuellas rätt och anser att det är en synd att gå emot bibeln.
– Det är inte förenligt med bibeln att tillåta detta säger Ernst Madsen; från Venstre i Ringkøbing. Han får medhåll av Henning Ryberg, Venstre i Haslev Kommune som menar att det strider mot naturen.
Med så starka motsättningar inom partiet tycker många att det är obegripligt att statsministern får priset.

Publicerad: 2004-08-13 12:45:23