Copenhagen Pride

Det var nästan 1000 personer som deltog i årets Copenhagen Pride-parad. Från Nørreport station gick tåget över Søerna, och förbi Ørstedtsparken där Klam-festivalen hölls i protest mot kommersialiseringen av Pride.
Själva paraden bestod av 24 grupper. Traditionsenligt inleddes den av Dykes on Bikes (och några MC-killar). Copenhagen Prides egen bil var smyckad med palmer och drugornas druga Miss O.T.B i galastass.
Baren Centralhjørnet hade Pride till ära smyckat baren med städattiraljer, och i paraden var det följaktligen städtanter som gick med skurhinkar.
PAN klubb och Oscar Bar och Café satsade bägge på ett olympiskt tema med snygga dansgrabbar.
Nya baren Zafir såg till att flatorna även syntes i den annars närmast totalt mansdominerade paraden. På en dubbeldäckare festade kvinnorna loss under temat ”Lesbians på rette vej”.
Jailhouse hade sytt så händerna blödde. Poliser i uniformer färgade i regnbågens alla sex kulörer följde bilen och kort därefter åkte ett ”Tivoli-tåg” med Regnbågsfamiljer.
På Café Intimes vagn var det live-sång av sköna transor och på Madame Arthurs vagn mimade systrarna till gayklassiker.
Föreningen Regnbuen, för döva homosar, firade 20 år och gick med i paraden. På den officiella Pride-festen Pleasure Domes vagn var det rött och guld som gällde och dundrande technomusik.
Bäst vagn var utan tvekan Cosy-bars. Bondetema och danska schlagers lockade till skratt för alla utom de som städade efter paraden – hö låg i drivor runt Rådhuspladsen.
På Mens Bars och Mens Shops vagn var det tuffa grabbar som styrde. När SLM nu inte gick med så fick den vagnen stå för lädercommunityt.
På Heavens vagn var det yngre grabbar som dansade och festade i silvrigt glitter och likt Zafir kom Masken med en dubbeldäckare.
LBL, studenterna i BLUS, funktionshindrade och kristna gick i egna avdelningar och i år syntes även bisexuellas flagga i paraden.

Väl på Rådhuspladsen låg en viss oro i luften. Klockan 18.00 tog statsminister Anders Fogh Rasmussen emot priset som årets Lax – eller den som simmar mot strömmen. Fogh Rasmussen gjorde tidigare i år ett uttalande om att han privat ställde sig bakom kyrklig vigsel för samkönade par. För det har han mött intern kritik inom sitt parti Venstre – ungefär motsvarande svenska centerpartiet. Inom homovärlden finns många som uttryckt sitt missnöje över priset, inte minst från Klam-festivalen, och det fanns rejäl polisiär beredskap för att stoppa allt för stora protester.
Men Fogh Rasmussen kunde med ett brett leende ta emot priset och endast spridda burop hördes. Ventre kunde dessutom räkna in ännu ett pris genom att Århus borgmästare Louise Gade. Hon mottog priset som Årets politiker.
Valet av Lax-pris mottagare blev utan tvekan en stor framgång för Pride rent medialt. Alla tidningar kommenterade och rapporterade stort från årets festival.

Under Pride-dagen och natten var det sedan fest på alla gaybarer. Kring Zafir och Mens Bar hade gatorna stängts av och en mindre gatufest formats. På Pleasure dome, lesbiska partyt och Klams alternativfest var det festligt. Pleasure Dome hölls i en gigantisk hangarliknande lokal intill Hovedbangård. Klam hade party i Folkets hus i Nørrebro.


Centralhjørnet


Galadrug


Fogh Rasmussen fick en rikig lax i pris


Partygrabbar på Heavens bil


Ballonger, ballonger, överallt ballonger när Jialhouse paraderade


Mens bars grabbar poserade i Nørrebro


10 000 på Rådhuspladsen


Fantastiska fjädrar på Batteria Zenzalas paradvagn


Zafir såg till att flatorna syntes

Alla bilder av Kim Rytoft

Publicerad: 2004-08-16 17:22:10