Gudligt

Under Copenhagen Pride tog danske statsminister Anders Fogh Rasmussen emot LBLs ”Lax-pris”, för att han simmat mot strömmen.
Fogh Rasmussen uttalade sig privat för att folkekirken skall viga samkönade par.
Socialdemokraterna svarade snabbt att man vill ta upp frågan i Folketinget för omröstning. Danmark har fortsatt kvar systemet med en statskyrka.
Fogh Rasmussen svarar idag i Politiken att han inte kommer rösta för det socialdemokratiska förslaget.
– Vår kyrkopolitiska inställning är att när det gäller kyrkan inre liv, så är det folkkyrkan själv som skall besluta, och inte Folketinget.
Socialdemokraternas kyrkopolitiska talesman Karen Klint säger i dagens tidning att hon inte är nöjd med statsministerns hållning. Hon anklagar Fogh Rasmussen för att inte vilja ta politiska initiativ.

I Sverige är frågan om kyrklig vigsel också en het fråga. Nästa höst förväntas Svenska kyrkan ta ett beslut i frågan. Ett beslut som antas innebära att de präster som så önskar skall kunna viga samkönade par.
Den 6-9 september hålls en hearing vi Kyrkokansliet i Uppsala i Teologiska kommitténs regi. Ett 25-tal forskare och andra personer håller varsina 40-minuters inlägg där de framför sin syn på frågan. Företrädare för andra kristna kyrkor är även inbjudna.
– Hearingen öppnar möjligheter för oss i kommittén att låta olika människor och perspektiv komma till tals – att lyssna och låta de utfrågade tala till punkt. Vår ambition har varit att uppnå så stor bredd som möjligt men självklart kan vi inte fånga in allt och det får vi ta hänsyn till i den fortsatta processen, säger Carl Reinhold Bråkenhielm, ordförande i Teologiska kommittén, i ett pressmeddelande.

http://www.svenskakyrkan.se/hearing

Källa: Mer info om hearingen

Publicerad: 2004-08-21 12:26:21