Kärlek

Vicepresident Dick Cheney gick igår ut och markerade mot president Bush önskan om ett federalt förbud för samkönade äktenskap.
Cheney, vars dotter är öppet lesbisk, förklarade dagarna före det republikanska partiets konvent i New York att amerikaner bör vara fria att ingå vilka förhållanden de vill.
– Frihet betyder frihet för alla, sa han i Iowa.
Uttalandet har väckt starka reaktioner från republikanskt håll – inte minst eftersom Cheney betraktas som en ”krigshök”. Vid konventet i New York förväntas republikanerna anta en hårdare attityd mot gaysamhällets krav på likställdhet inför lagen.

Den europeiska RSCG Worldwide Survey som ställt en fråga om synen på sexualitet till amerikaner, britter, kineser, fransmän och tyskar kan ge Bush vatten på sin kvarn på det nationella planet. Internationellt utmärker sig amerikanerna som de mest konservativa i synen på familjen.

Femtio procent av kinesiska kvinnor och 39 procent av männen menar att samkönade relationer skall ges samma status som heterosexuella äktenskap. I USA är det endast 38 procent av kvinnorna och 31 procent av männen som håller med i det påståendet.
I Tyskland var procenten 67 för kvinnor respektive 45 för män och i Frankrike höll 48 procent av kvinnorna och 35 procent av männen med och i Storbritannien var siffrorna 52 för kvinnorna och 37 för männen.
Bland de övriga frågorna kan noteras att 39 procent av amerikanerna höll med om påståendet att: ”Min religiösa tro påverkar mitt sexuella beteende”. Enbart 3 procent av fransmännen, 6 procent av tyskarna, 15 procent av kineserna och 16 procent av britterna höll med om detta.
Enbart 40 procent av tyskarna uppfattar ”monogami som naturligt för människan”. Hela 70 procent av kineserna höll med om det påståendet medan 57 procent amerikaner, 44 procent fransmän och 42 procent britter instämde.

Publicerad: 2004-08-26 19:36:18