Festival 2004

I år fyller Malmös egen Pridefestival jämnt, och mellan 3 och 12 september erbjuds ett digert program bestående av fester, föredrag, kultur och idrott. Regnbågsmässa och konstutställning hör till det som funnits med sedan starten. Men mycket har hänt sedan 1995.
– Det första festivalprogrammet var kopierat på papper. Ett år senare gick ca 150 personer i den första paraden. Förra året var det runt 1000, berättar Annica Ryng som tillsammans med Peter Månsson är ordförande i RFSL Malmö, festivalens huvudarrangör.
För många är evenemanget synonymt med den Stora Regnbågsfesten, som brukar locka runt 2000 besökare. I år hålls den på Slagthuset, Skandinaviens största nattklubb som lätt nås från både Köpenhamn och övriga Skåne – ”Slagtis” ligger nämligen alldeles bakom Malmö Central.
Denna kväll blir entrén 200 kr eller 100 kr för de med dogtag – som i sin tur kostar 200 kr, alternativt 120 kr för medlemmar i festivalens egna föreningar. Innehavaren av en dogtag får rabatt på allt från Western Night på SLM till kritikerrosad queerfeministisk dans och performance på Dansstationen.
– I sin mindre skala är Regnbågsfestivalen ändå stor. Det är ett oerhört brett spektrum av aktiviteter som erbjuds, både om man vill festa eller sitta ned och prata. Jag tipsar gärna särskilt om alla föreläsningar som erbjuds helt gratis, säger Annica Ryng.
Däribland märks ”Jag heter Sara Lund – känd som TV!”, en humorfylld resa bland normer och värderingar. Eller som Sara själv uttrycker det:. ”Det märkliga med transvestism är att det är så märkligt”.
En dos modern lesbisk historia erbjuds också. ”Du som är ung – få en inblick i hur roligt vi andra hade det på den tiden du gick på dagis,” uppmanar föreläsare Kerstin Karlsson.
Gratis är även de öppna träningarna med gaylaget Malmö Devilants Rugby Football Club, queerskola för nybörjare, fuckshop för kvinnor och mycket, mycket mer.
De senaste årens invandring till Sverige har gjort Malmö till norra Europas mest mångkulturella stad. Det är också en stad som ligger nära kontinenten – avståndet till både Berlin och Hamburg är kortare än till Stockholm. Köpenhamn är – som bekant – bara en bro bort. Det mångkulturella inslaget märks inte minst när stadens gayvärld ska bjuda på festival.
– Torsdag den 9 september har Club Indigo en dansk afton med Smörrebröd, Hof, snaps och uppträdanden. Och under hela veckan brukar det komma besökare från andra sidan sundet, säger Annica Ryng.
Danskarna utgör dock bara Malmös femte största invandrargrupp. Det stora flertalet kommer från muslimska länder.
– Det är svårt för mig att säga hur Malmö är som gaystad för människor med utländsk bakgrund. För de som redan kommit ut och känner sig trygga så finns det ett stort utbud av aktiviteter. Men för de som kommer från miljöer med starka religiösa eller kulturella värderingar så kanske det bara blir ännu mer problematiskt att bo i samma stad som sin familj eller släkt.
Bland årets föreläsningar med mångkulturellt tema märks ”HBT-personer med invandrarbakgrund”, ”Hedersrelaterat våld”, ”HIV i Östeuropa” och ”Presentation av AIDS-konferensen i Bangkok”.
Överlag ger Annica Ryng Malmö ett gott betyg som gaystad.
– Jag har ganska nyligen kommit hem från en tid i Toronto där gaylivet är helt i klass med San Francisco. Trots det saknade jag något som kanske låter negativt först men som ändå är en fördel: Malmös begränsade utbud gör att man möter en enorm mångfald av människor när man går ut. Man tvingas att lära känna människor som man annars inte skulle ha träffat, och jag blir ofta förvånad av hur roligt man kan ha med dem.
Jämförelser mellan Regnbågsfestivalen och sommarens betydligt större tillställning i Stockholm har hon inte mycket till övers för.
– Ingen Pride är den andra lik. Det är alltid nya föredrag, nya fester och nya människor.
Årets stora artist på Regnbågsfesten är Alcazar och med tanke på senaste plattans topplisteplaceringar är det en riktig succébokning.
Räkna med disco hela natten med Sveriges populäraste dansgolvskungar och discodrottningar!

Höjpunkter under festivalen!

De ger tanken kropp
Queerfeministisk dans & performance. Malin Hellkvist-Sellén ger föreställningen ”Dom ger tanken kropp”, första delen i en queerfeministisk trilogi.
Biljetter via Kulturcentralen.
DansstationenPalladium,
Sodergatan 15
3-4 september 19.30 – 21
Entré: 75kr/150 kr

Klubb Slick – Regnbågsfestivalens stora tjejfest
Chicabom bjuder på storbildsskärm, sierska, ljusshow, ”cosy corner” och överraskningar.
DJ är Annie och Hips and Lips Soundsystem.
Jeriko, Spångatan 38
Fredag 3/9 kl. 23-03
Entré: 100 kr/110 kr

Stora Invigningsfesten
Vår egen Katarina Larke håller Regnbågsfestivalens officiella invi ningstal. GayParty med DJ Pracha och Artister!
Club Indigo, Monbijougatan 15 Lördag 4/9
Entré: 40kr/80kr

Regnbågsutställningen
Samlingsutställning med ett tjugotal olika konstnärer.
Fricksgatan 1
Vernissage söndag 5/9 kl. 12-15. Måndag – fredag kl. 12-18.

Heteronormativitetens konsekvenser i Högskolan
Daniel Hjalmarsson, förbundsordförande för SFG föreläser om heteronormativitetens negativa konsekvenser inom högskolan, om Likabehandlingslagen och vad den innebär konkret för studenter.
Club Indigo, Monbijougatan 15
Måndag 6/9
Fri entré.

Jubileumsparad
Regnbågsparaden avgår som alltid kl. 12 från Indigo på Monbijougatan 15 och avslutas en timme senare på Stortorget.
Paradtalare i år är bl.a. RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson.
Lördag 11/9

Stora Regnbågsfesten
Stor, större, störst. Malmös megaparty brukar imponera de mest rutinerade av partybögar och partyflator. I år med bl.a. coverbandet Le Freak, het dans-show, Edith Crepp, Regnbågslåten 2004 och Mr. Gay Swedenfinalister i minglet. Och Alcazar såklart!
DJ: Pracha
Konferencier: Katarina Larke.
Slagthuset, Carlsgatan 12
Lördag 11/9 kl. 22.30-05
Entré: 100 kr/200 kr

Wonk
På Deep uppträder Nina & Kim och det blir Deejay Jonny som står för dansmusiken. Självklart har Belinda sin karaokebar öppen.

http://www.qx.se/guide/index.php?lista=50&typ=vecka

Källa: QX.se Guide/Malmö

Publicerad: 2004-09-03 10:30:00