EU

Vid EU-parlamentets utfrågning den 5 oktober av den italienske kommissionskandidaten med ansvar för rättsliga frågor, Rocco Buttiglione sa han att homosexualitet är synd. Han förklarade att enligt hans synsätt handlar äktenskapet om att ”skydda modern”. I äktenskapet skall den barnafödande kvinnan skyddas av mannen.
Att den troende katoliken även framförde sitt stöd till ”mottagningsläger” för asylsökande var något som många parlamentariker reagerade på.
En stor del av EU-parlamentet är nu mycket negativt inställd till den tilltänkte kommissionären och han fick tummen ned efter utfrågningen i utskottet för Medborgerliga fri och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. Med rösterna 26 för och 27 mot blev hans kandidatur avslagen i det utskott som höll utfrågningen. Socialdemokrater och de gröna i utskottet ansåg att han i frågor kring diskriminering inte skulle kunna utföra sitt jobb.
Från svenskt håll har socialdemokrater, vänster och liberaler uttalat sig mot Buttiglione medan moderaternas representant Charlotte Cedershiöld inte vill rösta mot hans kandidatur även om hon i media markerat mot hans synsätt.
Från EU-kommissionens ordförande José Manuel Barrosso ges han dock fortfarande stöd. När statsminister Göran Persson igår framförde en protest mot Buttiglione valde Barrosso enligt Dagens Nyheter att inte kommentera.
Den 27 oktober skall parlamentet ge sitt godkännande till de nya kommissionärerna. Detta måste dock ske i klump. Skall Buttiglione få tummen ned innebär det att hela förslaget till till EU-kommission faller.
Från den internationella gay/lesbiska organisationen ILGA uttalar man sig oroat om Rocco Buttigliones kandidatur. Hans arbetsområde innefattar bland annat mänskliga rättigheter, individens frihet och arbete mot diskriminering.
– Vi uppmanar kommissionens ordförande att inse att Buttiglione inte är rätt man för det jobbet, säger Riccardo Gottardi från ILGA-Europa.
Buttiglione själv underströk att han inte anser att homosexualitet är ett ”brott” – därför bör hans personliga inställning inte påverka hans jobb.
I utskottet som gav tummen ned sitter förutom Cedershiöld även svenskarna Inger Segelström (s) och Maria Carlshamre, (fp).

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3183

Källa: Buttiglione öppnar för avhopp

Publicerad: 2004-10-14 14:32:08