Copenhagen Gay Lesbian Film fetsival 2004

– Varje år är det kö ut på gatan och de ca 8 000 biljetterna tar slut på rekordtid, säger festivalledare Dorthe Riis.
Tillsammans med tretton andra personer arbetar hon ideellt med att genomföra det som av många anses vara höjdpunkten i Köpenhamns gayliv. De senaste fyra åren har verksamheten vuxit dramatiskt och årets invigningsfest hålls på Vega, Köpenhamns festlokal nummer ett.
– I år inleds festen med premiär för ”Hvem du end er”, den första filmen någonsin som vi själva producerat. Förra året utlyste vi en manustävling och nu har det vinnande bidraget filmatiserats med hjälp av flera duktiga människor inom Danmarks filmindustri. Regissör är Oscar-vinnaren Martin Strange-Hansen, berättar Dorthe.
Men att det skulle vara danskarnas starka filmtradition som ligger bakom festivalens framgångar håller hon inte med om.
– Indirekt kan man säga att det är så eftersom vi får bidrag av både Köpenhamns kommun och det danska Filminstitutet. Men att intresset är så stort beror framför allt på att det visas så få filmer som utgår från ”vår” värld på de stora mainstream-biograferna. Sedan ska man inte heller underskatta festivalens sociala funktion. Många av besökarna är sådana som inte går ut på vanliga gayställen.


Dorte Riis

Mycket arbete läggs ned på att se till att det visas lika mycket filmer om bögar respektive lesbiska. Och imponerande nog är besökarnas könsfördelning ganska jämn. Det gäller dock inte när det gäller valet av film.
– Tyvärr väljer folk oftast att gå på filmer som handlar om människor av det egna könet. Bögar och lesbiska hade nog kunnat lära sig lite om varandra genom att variera sig ibland. Men det är lätt att vara idealistisk – jag förstår så klart att de flesta inte har tid att se hur många filmer som helst under tio dagar.
En möjlighet att lära sig mer om ”de andra” erbjuder det lättsamma kortfilmsprogrammet ”I’m so excited” som blandar både bög- och flatfilm. För när allt kommer omkring, menar Dorthe, finns inga större skillnader mellan de två.
– En fördom är att alla lesbiska filmer skulle vara dokumentärer och att alla bögfilmer har ”camp” teman. Och tidigare har det kanske varit lättare att sälja in filmer om fjolliga bögar till en heterosexuell publik. Men idag finns det en oerhörd mångfald inom bägge genrerna. Årets program innehåller allt ifrån en tragisk kärlekshistoria mellan en party-bög och en mormon, till en lesbisk ”Charlies Änglar”.
Lära sig mer kan man också göra vid festivalens två debattarrangemang – ett inslag som gjorde succé förra året.
– Med utgångspunkt i filmen blir det söndag den 17/10 debatt på temat ”När homosexuella får barn” på Cinemateket kl. 14.00. Lördag 23/10 diskuteras olika typer av ”gender benders” kl. 18.30.
Copenhagen Gay and Lesbian Film Festival avslutas söndag den 24/10 på Empire Bio med lounge, bar och möjlighet att vinna en resa för två till San Fransisco.

http://www.cglff.dk

Publicerad: 2004-10-15 19:34:43