Homohat

Vad är det som förenar vissa högerextrema och djupt religiösa personer? Jo, hatet mot homosexuella. Insider
har granskat personerna bakom det gamla och ingrodda
hatet mot homosexuella. Flera religiösa företrädare förordar diskriminering av homosexuella med hänvisning till Bibeln. Och många högerextremister går på
homosexuella och utsätter dom för handgripligt våld.
Dessutom möter vi gamle homohataren Åke Green som dömdes till fängelse för hets mot folkgrupp när han predikade mot homosexualitet.
Hans resonemang och åsikter ställs tack och lov mot väggen i en debatt där följande gäster deltar:
Mona Sahlin, jämställdshetsminister
Mikael Jansson, ordförande Sverigedemokraterna
Maria Sjödin, vice ordförande RFSL
Roger Fransson, kristdemokraterna

Gemene man kanske tror eller tycker att homosexuella har blivit en accepterad grupp i samhället( vilket vi vet knappast stämmer; vi är en bit på väg men har en massa mil kvar att vandra).
Fortfarande möts ändå homosexuella av hat, hot och våld i stor omfattning. Lite mer än hälften av alla homosexuella, hela 52 procent, har utsatts för så kallade hatbrott, enligt en aktuell undersökning från Stockholms universitet. Det är en klar fördubbling på bara åtta år.

För att testa svenskarnas toleransnivå skickade Insider ut ett homosexuellt manligt par i samhället för att se om de kunde hångla offentligt på samma sätt som ett heterosexuellt par, utan att drabbas av omgivningens motvilja….

Efter förra årets misshandel av en Prideparadsdeltagare var uppmärksamheten stor i år hos polis och allmänhet. Skulle det hända igen?
En ökad bevakningsstyrka höll ett öga på oegentligheter och misstänkta aktionsgrupper. I och runt tåget fanns grupper av våldsbenägna aktivister från Antifascistisk aktion (AFA), som sökte konfrontation med grupper av högerextremister. Insider följer polisens arbete under Pride.

TV3 ikväll kl.22.00 och programledare är Robert Aschberg.

Publicerad: 2004-10-21 00:00:00