Efter nytt mord på bög

Den 50-årige mannen mötte i juli de två männen på spårvagnen och följde med honom hem. I GP uppges att de två vetat om att 50-åringen var homosexuella redan innan de följde med honom hem. Den äldre, 32-årige mannen är känd för nynazistiska sympatier och den yngre, 22-årige för sitt missbruk, uppger GP.
Den mördade mannen har enligt uppgifter till QX.se arbetat i baren på någon av rederierna, men polisen lämnar inte ut namnet på vare sig honom eller förövarna.

För QX.se bekräftar Roland Bagge vid polisens utredningsrotel att de två anhållits för mordet.
– Det ser i det skede av utredningen vi är i nu ut som att de två männen begått brottet av homofobiska skäl, säger Bagge till QX.se. Men det är en vecka kvar till åtal kan väckas.
Den äldre av de två männen har i förhören uppgivit att de mördat 50-åringen eftersom han gjort sexuella närmanden.
– Har de två varit inblandade i något tidigare brott mot homosexuella?
– Nej, inte vad vi kan se i deras straffutdrag, uppger Bagge.
De två männen har medgivit mordet.

På RFSL Göteborg har man, trots detta mord, de senaste åren upplevt att situationen i Göteborg lugnat ner sig.
– Peppar, peppar, säger föreningens ordförande Robin Grams och uppger att man ”endast” råkat ut för mindre skadegörelse.
Mordet på den 50-årige mannen belyser Västsveriges problem med nynazister, enligt Grams.
– Det här är horribelt att detta fortfarande kommer på 2000-talet, säger han. Det är beklämmande att våra kommunpolitiker inte tar tag i detta. Ingen av dem verkar bry sig. Det är ju för fan människor vi pratar om.

Robin Grams vill höra kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson (s) kommentera. Enligt hans sekreterare har han dock för ont om tid för att ge en kommentar. Istället hänvisas vi till kommunalrådet och ordföranden i polisstyrelsen, Solveig Lindström (s).
– Jag vet inte om det nu är kommunpolitikers roll att kommentera den här typen av händelser, svarar hon på Grams kritik. Men det är självklart att man är upprörd.
– Jag känner inte till om Göteborg är speciellt hårt drabbat av sånt är, säger hon vidare och berättar att frågan om våld mot homosexuella inte diskuterats speciellt i kommunstyrelsen.
– Det är inte en kommunal utan ett polisiärt problem.
Våldet mot homosexuella och det höga antalet mord på bögar i stan har heller inte diskuterats speciellt i polisstyrelsen, uppger Lindström.
– Men vi tar upp åtgärder mot nynazismen, berättar hon och menar att där kommer även homosexualitet in.

Lindström berättar även att kommunen inom projektet ”Levande Historia” diskuterar främlingsfientlighet på skolorna.
– Jag kan inte påstå att vi diskuterat speciellt homosexuellas situation utan vi arbetar mer brett för tolerans och tycker det är viktigt med de frågorna, säger hon till QX.se.
– Men vi arbetar även brottsförebyggande, berättar hon vidare. Vi skall försöka bilda ett brottsförebyggande råd där man har ett samarbete mot brottslighet. Där kommer även den här typen av brottslighet in.
– Och där kan ni tänka er samarbete med RFSL?
– Jag kan inte svara på det nu men det är tänkbart, svarar Solveig Lindström.

Vid RFSLs stora kommunundersökning 1999, hamnade Göteborg först på fjärde plats bland homovänligaste kommunerna i landet. Trots att man låg i topp vad gäller kommunal verksamhet och homosexuell infrastruktur, drog våldet mot homosexuella ner placeringen. Enligt kriminologen Eva Tibys undersökning från 1996, har hela 36% av göteborgarna utsatts för våld på grund av sin homosexualitet, mot 23% i hela landet.
Flera uppmärksammade mord på homosexuella har även skett i Göteborg. Under 90-talet mördades en homosexuell man av satanister som visat sig vara utbrytare från nynazistiska grupper. En man som några nynazister trodde var homosexuell mördades i mitten av i 90-talet och utanför gayklubben Touch stacks en homosexuell man ner i början av 90-talet.

Publicerad: 2000-08-29 15:12:17