Svea Hovrätt

Idag blev Svea Hovrätts dom mot de inblandade i attacken mot Pride-paraden och den svåra misshandeln av Facundo Unia offentlig.
Sju av de nio som dömts i Tingsrätten överklagade sina domar.
Hovrätten friade den mest kända av de inblandade, Nationaldemokratisk Ungdoms ordförande Marc Abramsson, från anklagelsen om att ha deltagit i misshandeln. Hovrätten anser inte att det utifrån de bildbevis som finns är troligt att Abramsson hunnit delta i misshandeln.
Han döms dock för våldsamt upplopp till fyra månaders fängelse. I Tingsrätten dömdes han till 1,5 års fängelse för våldsamt upplopp och delaktighet i misshandeln av Unia.
Även en man född 1983, som dömts för grov misshandel i Tingsrätten, får sin dom mildrad till att gälla ”misshandel” och han döms sex månaders fängelse.
Tre av de som deltagit i misshandeln av Unia får sina domar skärpta. En man född 1981 döms till ett år och tio månaders fängelse, en man född 1982 döms till fyra månaders fängelse och en man född 1986 får 200 timmars samhällstjänst.
För två av de dömda i Tingsrätten som överklagat, fastställs de tidigare domarna om våldsamt upplopp och grov misshandel. En av dem är den nationaldemokratiska politikern John Andersson som fortsatt får 18 månaders fängelse för våldsamt upplopp och grov misshandel.
Svea Hovrätt säger i sin dom att man ser att ett av de motiv som funnits för brotten har handlat om hatbrott och att man tagit hänsyn till detta när man dömt ut straffen.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=2876

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2004-10-26 13:32:45