EU

Inför hotet om att få sitt hårt kritiserade förslag till ny EU-kommission valde José Manuel Barroso att dra tillbaka sitt förslag.
Barroso inledde dagen med att försöka få stöd för sitt förslag till hur den nya kommissionen skall vara sammansatt.
Han hänvisade till ”nationell rättvisa” och till att den hårt kritiserade Rocco Buttiglione sagt sig respektera fördraget där det bland annat skrivs att diskriminering på grund av sexuell orientering skall bekämpas.
Buttigliones synsätt om att homosexualitet är en synd och hans uppfattningar om kvinnans plats i familj och samhälle har dock väckt så ont blod att Buttigliones argumentation inte såg ut att övertyga majoriteten i EU-parlamentet.
I debatten förklarade de svenska parlamentarikerna sina ställningstaganden.
Moderaternas Gunnar Hökmark (Europademokraterna) gav sitt stöd till Barrosos förslag, inkluderat kommissionären Buttoiglione.
– Vi måste se till helheten, sa han i kammaren. En hopplös situation skulle uppstå om vi skulle börja diskutera moral på Europanivå och en hopplös situation skulle verkligen uppstå om man fäller hela kommissionen för att man har svårt att fördra en avvikande uppfattning hos en enstaka kommissionär.
Folkpartiets Cecilia Malmström (Liberaler och demokrater i Europa) förklarade sig beredd att ge stöd till den föreslagna kommissionen om Buttiglione byttes ut. Och från socialdemokraten Inger Segelström (Socialdemokratiska Europagruppen) skrädde inte på orden mot Buttiglione.
– Ni har gjort uttalanden som kränker halva Europas befolkning. Ni har också sagt att ensamstående kvinnor är dåliga kvinnor och ni har ifrågasatt homosexuellas rättigheter. Men FN och EU har regler för lika möjligheter, detta är fakta och inte bara en fråga om ord, som ni sade. EU skall verka för ett jämlikt och jämställt Europa. Ni har inte heller idag lyssnat till oss folkvalda. Tyvärr för herr Barroso.
José Manuel Barroso skall nu återkomma med ett nytt förslag till kommission. Fram tills detta är klart kvarstår Romano Prodi som kommissionens ordförande.

Publicerad: 2004-10-27 15:30:32