Schweiz

– Man måste utgå från att en som söker en partner från 16 år också letar efter yngre personer. En 14-åring kan se ut som en 17-åring och tvärtom. Om någon har förkärlek för denna åldersgrupp utvecklas det enligt min mening till pedosexualitet, resonerar förste statsåklagaren Hansreudi Müller i kantonen Zürich, som leder förundersökningen mot Adrian Ramsauer.

Ramsauer är distriktsåklagare till yrke. I två annonser på Internet hade han sökt manliga kontakter i åldrarna 16-26 respektive 16-30 år.
I den schweiziska gaytidningen aK berättar Ramsauer hur han hade kallats till sina överordnade i samband med att han bett att få minska sin arbetstjänstgöring med 50 procent. Då frågade man honom om kontaktannonserna och han bekräftade att han att han satt in dem.

Efter detta ”erkännande” fick han veta att han inte längre kunde vara distriktsåklagare. Han uppmanades att säga upp sig. När han vägrade upplystes han om att man inlett en förundersökning mot honom. Han misstänktes för sexuella handlingar med barn och eventuellt med personer i beroendeställning. En husundersökning genomfördes.

Fallet har uppmärksammats rejält i schweiziska media och de homosexuella arbetsgrupperna i Zürich arbetar nu för Ramsausers upprättelse.
Åldersgränsen för homosexuella förbindelser i Schweiz är 16 år, så Ramsauer har i praktiken inte gjort något som är straffbart enligt lag.

Källa: aK

Publicerad: 2000-08-30 12:00:00