Fri

Sharipov fängslades 2003 i Uzbekistan för sodomi. Straffet blev 5 och ett halvt års fängelse och han och internationella människorättsorganisationer menar att anklagelserna om sex med minderåriga varit fabricerade.
I juni ändrades straffet till två års samhällstjänst som skulle avtjänas i Bukhara, 555 km från Tashkent. Han flydde landet innan transporten till Bukhara kunde genomföras.
I ett brev till FNs generalsekreterare Kofi Annan 2003 berättade han att hans erkännande skett under tvång, svårt tortyr och hot om att skada hans mor.
”De satte en gasmask över mitt huvud och sprayde en okänd substans ner i min hals, vilket gjorde att jag knappt kunde andas”, skrev han. ”De injicerade även en okänd substans i mig och varnade mig för att om jag inte följde deras instruktioner skulle de injicera aids-virus.”
I sitt meddelande skrev nyhetsbyrån i en kommentar att: ”Vi är lättade över att Mr Sharipov nu är utom räckhåll för de uzbekiska myndigheterna och vi hoppas att han en dag skall kunna återvända till ett fritt och demokratiskt Uzbekistan.”
Sharipov befinner sig nu i Sacramento, Kalifornien och planerar att skriva om sina fängelseerfarenheter.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=2562

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2004-11-02 19:58:58