Utställning

Är du inte redan mods så lär du bli det efter de tre månader som utställningen My Generation pågår på Kulturhuset i Stockholm. I alla fall kommer du som gillar ungdomskultur i alla dess riktningar att hänga vid Sergels Torg en stor del av hösten.

Eldsjälarna Fredrik Ekander (klubben Soul) och Peter Åsbrink (Nitty Gritty) har tagit initiativet till My Generation – och visst kommer deras modsiga attityd att skina igenom – men det stannar inte där.
Grunden till utställningen är ett gäng unika fotografier från brittiska popvågen på 60-talet. Fotografen David Wedgebury arbetade bland annat åt DECCA under popens storhetstid. Fredrik och Peter har fått tillgång till dem genom brittiska kontakter som idag förvaltar Wedgeburys bilder.
Under utställningen kommer även bilder av Gered Mankowitz och svenska Jan ”Rock-Ola” Olofsson att visas.
Men det stannar inte vid en bildvisning och en lång nostalgotripp.
– Vi vill inte att det skall vara en retroutställning där man passivt tittar på, säger Peter Åsbrink till QX.se.

Sagt och gjort. Producenten Ingemar Arnesson plockar tillsammans med storsponsorn Hennes & Mauritz, fram en blandning av Sveriges främsta fotografer och dess unga kollegor. I en fotostudio kommer besökarna kunna följa hur de arbetar. Förhoppningsvis kommer de tillsammans med sminkörer och stylister att förlägga sina ordinarie jobb till utställningen. Resultatet av fotossessionerna kommer sedan att visas under utställningens gång.




Ett viktig del av utställningen är mode och design. Mods javisst, men även allt som kommer efter får plats. För att undvika retro, tar utställningen upp allt det som utvecklats ur 60-talets ungdoms- och popkultur som skall presenteras.

I en del av utställningsområdet finns en scen och klubbrum. Nu på fredag är det londonklubben Blow Up som tar med sig gruppen Big Boss Man och DJs från England. Naturligtvis spelar även svenskarna Fredrik Ekander och Robert Baum. Olika klubbar och mingelarrangemang är tänkta att avlösa varandra och förutom självklara MTV som i samband med höstens Music Awards-utdelning i Stockholm kommer att ha aktiviteter vid utställningen, blir det en gayvecka i oktober.
Logiskt är det – för finns det något som är ett resultat av 60-talet, så är det väl vår tids gaysamhälle!
QX.se kommer löpande tipsa om de olika händelserna på utställningen.
På deras hemsida kan du också följa aktiviteterna, bland annat via en live Web-Cam.

http://www.mygeneration.nu

Källa: My Generation

Publicerad: 2000-08-29 21:19:57