Kärlek

Synen på samkönad samlevnad fortsätter att väcka starka känslor världen över. I latinamerikanska Honduras antog en enig nationalkongress den 28 oktober ett tillägg till landets konstitution. I detta förbjuds samkönade äktenskap liksom möjlighet för samkönade par att adoptera barn.
I den kanadensiska provinsen Saskatchewan har man valt en motsatt linje. Provinsen följer genom ett beslut den 5 november British Columbia, Manitoba, Nova Scotia, Ontario, Quebec och the Yukon Territory och likställer samkönade äktenskap med heterosexuellas.
I latinamerikanska Colombia togs den 28 oktober ett beslut i konstitutionsdomstolen som ger en homosexuell mans utländska partner rätt att invandra. I en lägre distans på semesterön San André hade parets önskan avslagits. Konstitutionsdomstolen menade i sitt beslut att det skulle innebära ”ett problem för partets intention om att bygga en stabil relation som ett homosexuellt par” om uppehållstillstånd nekades.

I Tyskland antog Bundestag den 29 oktober fler rättigheter för partnerskapsregistrerade par. Då lagen inte behöver ratificeras av Bundesrat kan det bli verklighet redan i januari.
Då kommer samkönade par omfattas av landets änkepensioner, få möjlighet till närståendeadoption liksom att i domstol kunna vägra att vittna mot varandra. Paren kommer även att behandlas som heterosexuella äkta makar när det gäller separationer, underhåll och uppdelning av tillgångar.

I USA vill nu den nygamla administrationen under Bush återigen ta upp frågan om ett federalt förbud mot samkönade vigslar.
Bush politiske rådgivare Karl Rove sa igår till Fox TV att ett ”om man vill ha ett samhälle som ger hopp om anständighet så bör vi också upprätthålla ett ideal. Idealet är att äktenskap bör vara ett partnerskap mellan en man och en kvinna”. Han menade också att målet med det federala förbudet skulle vara att förhindra att ”aktivistiska” domslut kunde tas i landets delstater.

Publicerad: 2004-11-09 15:14:30