John Balance föddes som Geoffrey Laurence Burton i Mansfield, England 1962. Han grundade bandet Coil tillsammans med sin dåvarande pojkvän Peter Christopherson, efter att ha spelat med i banden Psychic TV, Current 93 och 23 Skidoo.


Coil, Foto Black Sun Productions

Coil har sedan tidigt 80-tal gjort musik som sällan låter sig definieras eller katalogiseras, ofta med en tydligt sexuell och andlig dimension. De hämtade sin inspiration från magiker som Aleister Crowley och Austin Osman Spare, från alternativa rörelser som techno-, drog- och SM-kulturer, och var högaktade pionjärer inom experimentell elektronisk musik. De var även eftertraktade remixartister och samarbetspartners för artister som Nine Inch Nails och Marc Almond. Många kända regissörer (t. ex. Derek Jarman, Clive Barker, Mia Engberg och Greg Araki) har använt Coils suggestiva musik i sina filmer.

John kämpade länge med sin alkoholism och var stundom inlagd på behandlingshem. Han valde dock att avbryta behandlingarna och ta itu med sina demoner på egen hand. Peter Christopherson, som befann sig i huset när John föll, beskriver händelsen som en tragisk olycka under inflytande av alkohol. Det finns, enligt Peter, ingenting som tyder på att John tog sitt liv. Tvärtom var han vid gott mod tidigare under dagen och såg fram emot att spela in ny musik senare i veckan.

Johns mörka, starka och känsliga röst har fascinerat och trollbundit i över 20 år. Nu går han över tröskeln till musikhistorien som en av alternativmusikens största.

http://www.thresholdhouse.com

Källa: Coils hemsida

Publicerad: 2004-11-17 15:00:00