Filmfestival

Beautiful Boxer visas i sektionen Asian Images och bygger på den sanna historien om den populära thaiboxaren Nong Toom, som boxades för att samla ihop pengar till den efterlängtade könsbytesoperationen som han sedan genomförde 1999. Årets finska Oscarbidrag Hela vägen visas i sektionen Northern Lights och handlar om Venla som jobbar som psykolog på en fertilitetsklinik och vill ha barn med sin mångåriga pojkvän Antero. Han vill däremot inte ha några barn och genomför i hemlighet en sterilitetsoperation. Drömmen om familjelivet krackelerar när vänskapen med den kvinnliga läkaren Satu utvecklar sig till kärlek. Filmen kommer även att få ordinarie biopremiär den 26 november och recenseras i nästa nummer av QX.

Formula 17 som visas ingår i Asian images har en kvinnlig regissör som heter Dj Chen och handlar om den 17-åriga Tien som beger sig till Taipei för att uppleva kärleken. Redan första kvällen träffar han playboyen Bai. Tiens vänner, bartendern Yu, den läckre CC och fitnessfanatikern Alan varnar honom för Bai, men Tien vill förstås inte lyssna. Ett homoerotiskt äventyr bland vänsterextremister kan det vara något? Det är i alla fall vad filmen

The Raspberry Reich av legendariska Bruce LaBruce handlar om. Filmen som ingår i Twilight Zone berättar historien om ett gäng vapenfixerade vänsteraktivister i Berlin och deras revolutioära kamp. Då deras ledare, den karismatiska Gudrun, är övertygad att den heterosexuella normen i samhäller förhindrar en sann revolution består en stor del av själva kämpandet av samkönade sexövningar. I tävlingssektionen visas Butterfly av den Hong Kongfödda regissören Yan Yan Mak. Filmen handlar om Flavia som en dag råkar springa på den unga kvinnan Yip i snabbköpet, något som leder till att hon börjar ifrågasätta sin sexuella läggning. Driven av samhällets normer lever Flavia i ett synnerligen opassionerat heterosexuellt äktenskap. Genom förälskelsen till Yip tvingas Flavia återupptäcka sin ungdoms stora kärlek, den som pappan i skam över dotterns homosexualitet tvingat henne ifrån. Nu är hög tid att göra ett val: ska hon välja maken och dottern, eller ska hon äntligen våga stå för den hon är?

En annan film i tävlingskategorin är Love in thoughts som utspelar sig i 20-talets Berlin och bjuder på sex, absintromantik, jazz och snygga kläder. Studiekamraterna Paul och Gunther har ingått en självmordspakt och svurit att dö och döda för kärleken samt att blodigt hämnas på alla som berövar dem kärleken. Den geniförklarade Todd Solondz kommer till Stockholm för att ta emot en Stockholm Visionary Award för sin film Palindromes. Filmen handlar om en grupp religiösa abortmotståndare, valhänta föräldrar och en 12-årig flickas brådmogna önskan att bli mamma. I Open Zone kan man se Catherine Breillat omtalade Anatomy of Hell om ett par som träffas under ev avbrutet självmordsförsök på en gayklubb. Hon är intresserad av mäns skräck inför kvinnokroppen och han blir snart hennes forskningsobjekt.

I collagesektionen visas dokumentärfilmen In the Company of Women av Lesli Kleinberg och Gini Reticker. Här redogörs för den våg av film av och om kvinnor som startade på 80-talet med True Love och Desperatly Seeking Susan, och som mynnat ut i banbrytande filmer som Boy’s don’t cry och Secretary. Tilda Swinton berättar om hur befriande det är att få uppleva filmens värld genom en kvinnas ögon. Att för en gångs skull slippa befinna sig bakom pannloben på Tom Cruise eller någon annan machohjälte…

Bland årets kortfilmer märks australiska A wonderful day om en dragqueen som konfronteras med sin barndom och uppväxt och får oväntat hjälp när mamman dör. Bobby Chrush handlar om13-åriga Bobby som är kär i sin bästa vän Dylan, som tyvärr inte känner samma sak.
Som vanligt erbjuder festivalen ett antal olika temanätter; den 21 november är det Gay Night for Girls på Mondo, med start klockan 23.30 och den 26 är det Gay Night for Boys på Zita, också den med start klockan 23.30. Andra temanätter är Horror Night, Urban Night och Cop Night.
Stockholms filmfestival 18-28 november, för mer info

http://www.filmfestivalen.se

Källa: Filmfestivalens hemsida

Publicerad: 2004-11-19 21:10:15