Film

Oliver Stones stora epos om Alexander den Store; ”Alexander”har hamnat i blåsväder för att den makedonske kungen Alexander, spelad av Colin Farrell utmålas som bisexuell i filmen.
Det gillar man inte i Grekland och en grupp grekiska advokater hotar att stämma Oliver Stone och filmbolaget Warner för att förvanska historien.

Både Colin Farrell och Oliver Stone hävdar dock att Alexander verkligen var bisexuell och att de bara återberättat hur Alexander levde
Colin Farrell förklarade nyligen i en intervju med nyhetsbyrån Reuters:
– Oliver Stone har gjort den här filmen så verklighetstrogen som möjligt. Sexuell ambivalens låg i tiden och var en del av Alexanders karaktär.

Colin Farrells Alexander antyds i filmen ha ett sexuellt förhållande med bäste vännen Hephastion som spelas av Jared Leto. Hephastion är Alexanders närmsta vän och det sägs att Hephastion var Alexanders livs kärlek.Dock förekommer inga sexscener dem emellan enligt de som sett filmen.

Fast att sätta etiketten bisexuell på Alexander är något som eftervärlden konstruerat. I antikens Grekland fanns inte sådana begrepp. Det var inte helt ovanligt att gifta män hade sexuella förhållanden med andra män.

Alexander har svensk premiär nu på fredag, den 26 november, och i huvudrollerna ser vi, förutom redan nämnda namn, Val Kilmer, Anthony Hopkins och Angelina Jolie.

http://www.alexander-the-great.co.uk

Publicerad: 2004-11-22 11:41:47