Nycirkus

Ikväll kommer Cirkus Cirkörs nya föreställning ”99% unknown” till Stockholm. Efter en turné i Europa är det dags för gruppen att visa upp sig här hemma igen.
Idén till föreställningen föddes efter CC:s uppträdande på Nobelmiddagen för två år sedan. Efter diskussioner med forskare och professorer ville man kominera vetenskap och konst genom nycirkusformen. Och ett besök på Karolinska institutet la grunden för föreställningen.
Anders Aastrup Jensen är ett nytt ansikte i ensemblen och QX tog ett snack med honom.

Hej Anders, du är ny kille i cirkus cirkör, hur känns det?
– Det känns bra. Jag har ju gått Cirkus Cirkörs skola i tre år i Alby och har varit med i skolshowerna som vi satt upp. Så jag är väl inte helt ny i gamet.

Hur många är ni i gruppen?
– Vi är nio artister och tre musiker.

Hur skulle du beskriva Cirkus Cirkör för någon som inte vet vad det är?
– Oj, det är en blandning av teater, dans och cirkus. Men lite extremare. Det är en väldigt kreativ föreställning och det händer mycket och annorlunda saker i föreställningen.

Berätta lite om dig själv!
– Jag är 22 år och bor numera i Stockholm, men just nu är jag på semester hos mamma och pappa i Köpenhamn. Jag trivs ganska bra i Stockholm. Jag har jobbat med cirkus sedan jag var 15 år. Från att ha varit trollkarl till att vara lindansare. När jag var 15 år satte mina föräldrar upp en lina mellan äppelträden som jag skulle kunna gå på.

Ni gör ju rätt extrema saker, har du aldrig skadat dig?
– Jo, en gång när jag gick på lina ramlade jag ner från 8 meters höjd. På asfalt. Jag stukade ryggen, men gav mig genast upp igen när jag blev bra.

Ni har bland annat varit i Düsseldorf, Budapest och i både Slovenien och Frankrike. Och nu kommer turnén till Sverige.
– Ja, vi ska uppträda på Dansens hus den 26 november, sen hoppas vi att det blir turné i Sverige och att vi får uppträda i Danmark också.

Hur länge kan man jobba som cirkusartist?
– En trollkarl kan ju jobba hela livet, men när man som jag håller på med tyglijaner som är en väldigt fysisk gren kanske man kan hålla på tills man är 40 år. Om man har tur.

Till sist, du har bott i Stockholm i några år nu, vad tycker du om de svenska pojkarna?
– Jo, de är ganska söta…

”99% unknown”ges på Dansens Hus i Stockholm fram till den 23 januari.

Publicerad: 2004-11-26 11:51:29