World Aids Day

Hiv är ett av vår tids värsta gissel. På det personliga planet innebär det en ständig oro för sin egen hälsa och oro för att i olika sammanhang särbehandlas. Det innebär ett stort intag av mediciner och ofta svåra biverkningar.
Innan bromsmedicinerna innebar det för alla risken att drabbas av svåra immunbristsjukdomar. Några drabbas fortfarande och med hotet med ett nytt resistent hiv-virus i omlopp finns risken att fler kommer att bli sjukare.
På flera ställen i gayvärlden, inte minst på nätet och därmed även på communityt Qruiser, sprids budskap om barebacking. I ljuset av svaren på QX Dagens Fråga, kanske det kan ge en förklaring. Få av dagens män som har sex med män har sett konsekvenserna av hiv och aids i verkliga livet.
Barebacking är ett begrepp för att medvetet strunta i kondom vid analsex och göra det till en slags sexuell livsstil. Som fantasi är det en ganska logisk lusthöjare med sitt inslag av det förbjudna och intima. Men om det omsätts i praktik är det så långt från grundläggande förnuft man kan komma.
I gaymetropoler som San Francisco och Berlin har barebacking-kulturen utvecklas till en mer organiserad företeelse. Hiv-positiva och hiv-negativa och alla som inte vet sin status vill testa gränser och utmana. I en slags undergroundkultur i stil med off-piståkning vill man visa en slags patetisk manlighet eller översatt till ren svenska: ett självdestruktivt beteende.
I Sverige har ännu så länge de mer uttalat organiserade bareback-kulturerna inte fått fäste. Även om privata fester arrangeras så stannar detta att komma överens om att inte ha säkrare sex vid en fantasi. På de privata sexfester som arrangeras krävs oftast att de inblandade skall vara ”friska”. Den svenska versionen av ”bareback-kulturen”, handlar därmed om att genom att sålla människor skapa en slags säkrare sex-strategi.
Och vi som varit med en tid tar oss för pannan. Lär människan sig aldrig?
”bareback”-strategin är lika obehagligt diskriminerande som den är urusel som säkrare sex-metod.
Att vara ung, se ”frisk och fräsch” ut är lika förrädiskt ur bacill eller virusperspektiv som att en individ bedyrar att han eller hon är ”frisk”.
Visst, fantasier behöver vi. Utlopp för att få bearbeta det förbjudna är nödvändigt för att överleva som människa. Men går du vidare och verkligen ägnar dig åt osäker sex, så tro inte att du kan lura vare sig virusar eller baciller. Det är endast en som blir lurad och det är du.
Ansvaret för att stoppa spridningen av könsinfektioner som hiv, syfilis, klamydia, gonorré är ditt eget. Du kan säga nej och du kan välja att inte lockas av falska löften.

World Aids Day fokuserar i år på kvinnor och flickor. Aids är en världsomspännande epidemi där nära 40 miljoner människor idag lever med hiv och förra året dog drygt 3 miljoner till följd av sin hiv-infektion. För varje individ är hiv en katastrof, men det finns dessutom enorma skillnader mellan fattiga och rika och olika länders kulturer.
Fokuseringen på kvinnor och flickor handlar dels om att ge en erkänsla till alla de kvinnor som tagit ansvar för sjuka under aidsepidemin, dels för att fokusera på kvinnors och flickors situation i kulturer där de inte ges rätten att kontrollera sina egna kroppar. Och det handlar inte minst om att hiv i flera regioner i allt högre grad drabbar kvinnor och flickor. I Afrika söder om Sahara är 57% av de smittade kvinnor.
Kvinnor världen över utsätts för övergrepp, social orättvisa, tvingas till sex mot sin vilja och nekas därmed rätten till sin egen kropp. När den konservativa delen av västvärlden nu försöker driva sitt arbetet mot aids i fattiga länder med budskap om ”sexuell avhållsamhet” och vill förbjuda kondombruk ger det motsatt effekt. I de kulturer och traditioner där kvinnor drabbas hårdast handlar problemet just om att kvinnans underordnade ställning och därmed att hon nekas rätten till sin egen valda sexualitet. Denna kultur närs av samma krafter som istället för att ge kvinnor makt och kontroll talar om ”avhållsamhet” och vill stoppa bruket av kondom.
Hiv satte i västvärlden fingret på den orättfärdiga behandlingen av homosexuella, prostituerade och sprutnarkomaner. Framgångsrika program mot spridningen av hiv i dessa grupper är en kombination av sociala förändringar och att med bibehållen respekt ge de drabbade möjlighet att skydda sig. Allt tydligare har spridningen av hiv nu visat på den orättvisa som drabbar även icke prostituerade kvinnor världen över. Att bekämpa hiv bland kvinnor handlar om att fortsätta kampen mot den orättvisa fördelningen av resurser i världen.
Att göra bromsmediciner, säkrare sexinformation, kondomer och familjeplanering tillgängligt i fattiga regioner är det akuta steget. Men det avgörande vapnet mot hiv handlar om att ge kvinnor rätten att ta kontroll över sina liv och sin sexualitet.

Publicerad: 2004-12-01 12:36:09