Mord på homosexuella grova

Åtta bögar har mördats i Norge de senaste tio åren. Det berättar gaytidningen Blikk i en artikel med rubriken ”när leken blir allvar”.
I början av 90-talet uppmärksammade svenska gaytidningen Reporter mord på homosexuella. I en serie artiklar av Adam Sundberg, beskrevs ett tiotal mordfall, varav många ännu inte var lösta.
På samma sätt som i Sverige handlar flera av de fallen som räknas upp i Blikk om personer som raggats upp på stan och sedan visat sig vara mördare. Och precis som erfarenheten i Sverige används ofta övervåld vid mord på homosexuella.
1991 mördades den 51-årige Paul Gamlem i en park. En 19-åring dömdes till fem år för mordet. Samma år mördades Tage Ansethmoen i sin lägenhet. 14 års fängelse fick mördaren, som tillfört mannen 30 knivhugg.
Året därefter mördades Victor Ulsrud under bestialiska former i sitt hem. Mördaren dömdes till 12 års fängelse. Magne Andreasson mördades samma år i Lillehammer. Mördaren använde sig av 37 knivhugg och dömdes till 14 års fängelse. En 65-årig man i Bergen hittades 1995 svårt misshandlad utanför sin lägenhet och avled några timmar efteråt på sjukhuset. Mördaren fick nio års fängelse. 18 års fängelse fick den man som knivhögg och under bestialiska former misshandlade Oddvar Sigve Selvåg 1997 i hans lägenhet på Majorstuen i Oslo. 1998 mördades en 47-årig man på ett pensionat i Oslo. Mördaren är gripen men dom har ännu inte fallit. Och i maj mördades en 47-årig man. han hittades i sin utbrända lägenhet och mördaren är gripen.
Till Blikk säger psykolog Ruth Almedal att hon känner till flera fall där män som ser sig som heterosexuella, reagerat med avsky efter att de haft sex med andra män. Det kan vara en förklaring till de bestialiska morden på bögar.

http://www.blikk.no

Källa: Blikk

Publicerad: 2000-07-10 12:00:00