Kärlek

Efter att högsta domstolen i Kanada gett klartecken för att införa en nationell könsneutral äktenskapslagstiftning, väntas landets regering förslå en sådan nästa år.
Från gayhåll fanns en förhoppning om att högsta domstolen även skulle fastslå att dagens äktenskapslagstiftning, som endast omfattar giftermål mellan man och kvinna, skulle anses diskriminerande. Det ansåg dock inte högsta domstolen.
Idag kan medborgare i de kanadensiska provinserna British Columbia, Ontario, Quebec, Manitoba, Saskatchewan, Nova Scotia och Yukon vigas under en könsneutral äktenskapslagstiftning.
Med en federal lag kommer alla provinser, även de som motsätter sig reformen att omfattas av en vidare definition av äktenskapet.

På Nya Zeeland antogs den 9 december en partnerskapslag öppen för såväl homo som heterosexuella. Därmed avslogs tanken om en könsneutral äktenskapslagstiftning och landet gick på den skandinaviska linjen. I grannlandet Australien har omvalet av John Howard till premiärminister att man stoppat lagregleringar av samkönade relationer.
Beslutet togs med en liten majoritet och har retat upp den starka högerkristna lobbyn på Nya Zeeland.
Från gayrörelsen välkomnar man beslutet, men säger att partnerskapet endast är ett steg på vägen mot full jämlikhet. Nya Zeelands miljöminister Chris Carter (Labour-partiet) höll ett brandtal för partnerskapslagen och hänvisade till att man genom att anta den följer ”liberala länder” som bland annat Sverige.
– Antas lagen kommer jag bli än mer stolt över att vara en Kiwi, avslutade han sitt tal och konstaterade han att han nu kan formalisera sin relation med sin partner sedan 31 år.

http://www.carter.org.nz/

Källa: Besök Chris Carters hemsida

Publicerad: 2004-12-11 16:00:00