Resereportage:

Vi åker i precis rätt tid. När vi lämnar Stockholm och lyfter från Arlanda är det minusgrader och snöstorm utanför flygplansfönstret. Knappt har säkerhetsbälteslampan släckts i planet innan flygkaptenen berättar i högtalaren att det är blå himmel och 32 grader varmt på Gran Canaria. Ett lyckorus far genom kroppen.
QX är på charterresa. Det är barnfamiljer så långt ögat når. Av de 240 passagerarna är 49 barn och stundtals känns det mer som man sitter i lunchrummet på ett dagis än i ett flygplan på väg till varmare breddgrader.
Men det är smidigt. Och det går fort. Vi behöver inte mellanlanda och när vi anländer till flygplatsen på Gran Canaria hämtar vi snabbt ut den förbeställda hyrbilen och lämnar barnfamiljerna bakom oss.
Vi bor på hotell Jardin del sol. Det är ett lägenhetshotell där det mestadels bor skandinaver i övre medelåldern och där den spanske hotellreceptionisten pratar bättre svenska än engelska.

Playa del Inglés är för Kanarieöarna vad Mykonos är för Grekland. Det är här gaylivet har sitt fäste med flera gayklubbar, gayhotell och gaystränder. Vill du leva gay 24 timmar om dygnet går det bra. Men Gran Canaria har så mycket mer att erbjuda och QX vill se mer än bara en färg i regnbågen. Vi tar snabbt bilen till Port Mogan som ligger en knapp timmas bilfärd västerut på ön. Port Mogan är en liten pittoresk stad som är väl värd ett besök. Dit tar man sig via motorvägen och kurviga smala vägar som slingrar sig högt upp på den klippiga och branta kustkanten. Den inhemska befolkningen och framför allt busschaufförerna kör som tokstollar och gasar hellre än bromsar, så håll ett extra öga på vägen och låt istället passageraren få njuta av utsikten.
Port Mogan är känt för att vara den sista utposten för de som ska segla över Atlanten så ett besök i hamnen är att rekommendera.
Att hyra bil är visserligen inte ett måste för den som vill se andra delar av ön. Bussar och båtar trafikerar ön, men vill man ha ut lite mer av sin vistelse och inte vara slav under tidtabeller och biljetthandlande så är det ett utmärkt alternativ. Det är lätt att hitta med bil på ön och eftersom många människor på Gran Canaria är turister som åker buss eller promenerar är det lätt att få parkeringsplatser och bilköerna lyser med sin frånvaro.
allt finns på yumbo
Om man snabbt vill lära känna lite gaykillar under semestern – och anländer till Playa del Inglés i slutet av veckan – är ett bra tips att följa med ett av gayställena på deras båtutflykt. Det är Pub Nestor som varje fredag anordnar en GayCruise som varar 5-6 timmar. Där blir man snabbt bundis med övriga passagerare och när man sedan går till Yumbo center på kvällarna är chansen stor att du träffar dina ”båtpolare” på något av ställena.
Yumbo center är ett stort utomhusshoppingcenter på dagarna som på kvällarna förvandlas till ett enda stort gayghetto. Yumbo kommer troligtvis aldrig vinna några arkitektoniska hed-ersomnämnanden, men här trängs bokstavligt talat gayställena med varandra, det finns klubbar för alla smaker, former och läggningar.


– Det finns ett visst ”schema” som många bögar följer när de är här, skrattar Holger som driver gaybaren Nestor. Man börjar här nere på markplanet först, sen tar man sig uppåt i köpcentrumet på andra och tredje våningen ju längre natten lider. Ett rätt vanligt ”schema” är att man börjar här på Nestor, sen går man vidare till Mykonos och Heaven för att sedan gå till Mantrix och avsluta sent sent sent på XL.
Eller så gör man som QX och går till Macho Macho och dricker öl till tyska schlagerhits eller lockas in i de lite ruffigare ställena som CruiseBar eller Construction – eller varför inte The Bear cave.
På Yumbo finns som sagt allt.
Förutom ett lesbiskt partyliv.
– Det fanns en lesbisk bar här i Yumbo center förut som hette First Lady, men den har stängt. Men det ska snart öppna en ny bar för lesbiska ett stenkast från Yumbo, berättar Holger.


Stranden på Gran Canarias södra kust sträcker sig flera mil. För att ta sig till gaybeachen åker man antingen till Riu Plaza i Maspalomas och promenerar genom sanddynerna i öken i en kvart. Eller så åker man till Meloneras och går längs med strandkanten i tio minuter tills man ser regnbågsflaggan (eller tatuerade och piercade tyskar) – då vet man att man har kommit rätt.
Efter en dag på stranden gjorde vi som de flesta andra bögar, vi gick till köpcentrumet Cita. På andra våningen samlas man nämligen på Café Wien för eftermiddagsfika på väg hem. Upplevelsen är väldigt långt ifrån afternoon tea på The Ritz, och Cita är väl i ärlighetens namn inte supercharmigt, men detta är ändå ett populärt nöje och det är kul att se alla solbrända bögar som äter schwarwaldstarte och spanar in varandra till tysk ”umpa umpa”-musik i högtalarna!
På kvällen – i samma köpcentrum – hittar man en straight ölrestaurang där gamla avdankade dragqueens uppträder inför entusiastiska gäster och en viss Allsång på Skansen-känsla infinner sig. Men det är tyskt, ihåligt och så tragiskt att det blir kul. Och när den ena drag-showartisten avslutar showen med en tysk version av ”My way” på elorgel och sliter av sig peruken i slutsekunderna av låten stiger jublet. Ni fattar, wiedrisch!


Om man vill bo på gayhotell när man besöker Playa del Inglés finns det olika alternativ. Vi vill gärna flagga lite extra för Vista Bonita som ligger i stadsdelen Sonnenland, där tog vi in en dag när vi fått en överdos av gästern apå Jardin del Sol. På Vista Bonita
är atmosfären oerhört avslappnad och vänlig. Den familjära känslan som infinner sig på hotellet beror mycket på att hotellchefen Gary och hans lesbiska kompanjon Jackie (som för övrigt ser som hämtad ut från den lesbiska Tv-serien ”L-word”) är så vänliga. Vista Bonita är ett hotell med 24 lägenheter som alla har balkong och uteplats mot poolområdet och gästerna består till största delen av engelsmän.


Villas Blancas är ett populärt alternativ om man vill bo ”men only”. Hotellet har en högre raggningsfaktor då det endast är män som är välkomna på området.

Om man tillbringar en vecka på Gran Canaria bör man även besöka Garbo´s i Bahia Feliz. Garbo´s kan bäst beskrivas som Gran Canarias eget Wallmans salonger med servitörer eller servitriser som uppträder i en påkostad scenshow under middagen. Garbo´s tar närmare 400 personer och det är nästan alltid fullt. Garbo´s chef är svensk och heter Johan Espeland. Han har jobbat på Garbo´s i fyra år.
– Jag var med i showen förut, men sedan blev jag ansvarig för hela Garbo´s, berättar han.
– Det går bra, men det är oerhört slitigt. Jag är ju involverad i allt.


Showen vi får se heter ”Diva” och är en hyllning till alla manliga divor i musikbranschen. Det blir potpurri på låtar av bland andra Stevie Wonder, Elton John, Michael Jackson, George Michael och Freddie Mercury. Och de flesta som är med i showen är från Skandinavien. En av dem är Robin från Stockholm.
– Det är skitkul att vara med, säger han. Men det är ett tufft jobb.
Robin har varit på Garbo´s i mer än ett år och gör sin sista show i december. Sen flyttar han hem till Stockholm.
– Jag har fått en roll i Mamma Mia och ska hem och repetera, säger han glatt. Det ska verkligen bli hur kul som helst. Att få jobba med Björn och Benny är ju en dröm. Jag är bara orolig att jag ska kalla Björn för Benny och tvärtom…
Att åka till Garbo´s i Bahia Feliz från Playa del Inglés kostar endast 5 euro med taxi och en helkväll på Garbo´s med show och tre-rättersmiddag går på ca 400 kr.

Att shoppa i Playa del Inglés är ingen hit upptäckte vi. De flesta butiker i de olika köpcentrumen har mest krims-krams och strandpylar som badbollar, solglasögon och luftmadrasser. Gillar man moderna köpcentrum och vill ha ett stort utbud av mode, mat och annat är Atlantico som ligger intill motorvägen mellan Playa del Inglés och flyg-platsen ett perfekt utflyktsmål. Här finns många olika spanska klädkedjor och gigantiska supermarkets. Hit tar man sig antingen med bil eller med bussarna som går flera gånger i timmen.
Men mer atmosfär får man förstås om man beger sig till Las Palmas, en riktig spansk storstad som de senaste åren fräschats upp rejält. Las Palmas kan ses som en blandning av Miami och franska rivieran – för här finns både storstad och sandstrand. Las Palmas har närmare 400 000 invånare och bussar avgår flera gånger i timmen från sydkusten och stannar på tre olika ställen i Las Palmas.


Att shoppa i Las Palmas gör man bäst i något av de köpcentrum som finns mitt i city. Nedanför Santa Catalinaparken mot hamnen ligger det relativt nyöppnade shoppingcentret El Muelle med prisvärda modebutiker och flera populära barer.
Någon kilometer därifrån ligger ytterligare ett område med många butiker kring shoppinggatan Mesa Y Lopez där man bland annat hittar det stora varuhuset El Corte Inglés. Här finns också butiker som Benetton och Marks & Spencer, men även de populära spanska kedjorna Mango, Pull & Bear, OfTen och Zara.
Att shoppa på Zara i Spanien är en helt annan upplevelse än att shoppa på samma varuhus här hemma. Utbudet är bredare och kläderna är hälften så dyra, eller vad sägs om ett par byxor, en tröja och en skjorta för sammanlagt 700 kr?
Med ett utslitet kreditkort och shoppingtrötta ben slår vi oss ner på den brasilianska restaurangen Candombe (calle sargento llagas) i Las Palmas på kvällen och får en meny bestående av nio sorters kött.
Det är en upplevelse. Under middagen, som förutom en riklig buffé även innehåller både ris, pommes och vitlöksbröd, kommer servitören till vårt bord nio gånger med olika köttsorter på ett långt spett som han sedan skär bitar av och fyller våra tallrikar med. Det är oxfilé ena gången, fläskfilé den andra, kyckling den tredje. Och så vidare. Till slut är man så mätt att man knappt orkar få fram ett ”no gracias” när han för nionde gången kommer fram till vårt bord med ännu ett köttspett.
Trötta, mätta och lyckliga beger vi oss till hotellet för att packa våra väskor inför hemresan. På stranden i Las Palmas samlas ungdomarna på stranden, tidvattnet är på väg in och när vi promenerar hem slår det oss att vi inte haft långärmat på oss en enda gång på sju dagar.
Hemma i Sverige är det snöstorm.

Prisexempel:
Samtliga stora charterbolag anordnar resor till Gran Canaria. QX åkte med Fritidsresor.
För en vecka för två personer i trestjärnigt lägenhetshotell kostar det i januari/februari från 8 496 kr + eventuellt flygtillägg.
På flera hotell/lägenheter har Fritidsresor under vissa perioder en mängd olika rabatter: Du-och-jag-rabatt, Barn-special-pris, Res-ensam-med-barn-pris.

Publicerad: 2004-12-17 10:30:35