Världen runt

St Andrews, Skottland
Det blev nyligen turbulens i den skottska lilla staden där en pjäs om Jesus och hans lärjungar sattes upp. ”Corpus Christi” innehöll sexscener mellar Jesus och lärjungarna vilket knappast föll i god jord hos kristna grupper i Skottland. Sammanslutningen Christian Voice protesterade utanför teatern och kallade pjäsen ”smutsig och pervers”. De ville att männen bakom pjäsen skulle åtalas för förtal och att den hånade deras tro:
– Jesus var syndfri och inte homosexuell. Homosexualitet är en synd! menade en av protestanterna.
Regissören Zsuzsi Lyndsay avfärdade anklagelserna och sa att pjäsen sattes upp för att intressera unga för kristendomen:
– Vi vill visa att Jesus är för alla; även gays. Och jag har verkligen respekt för de troende men jag skulle ha ännu mer respekt om de kom och såg pjäsen, vilket ingen verkar ha gjort.
Pjäsen av Terrence McNally skrevs redan 1997 och har även tidigare dragit på sig kristna gruppers ilska.

Tokyo, Japan
Forskare vid Rikkyo Universitet i Tokyo, Japan har upptäckt att pingviner i fångenskap tenderar att bilda samkönade par. Eftersom det sällan är en jämn fördelning av honor och hanar när det gäller pingviner i fångenskap väljer pingvinerna att söka sig till samma kön.
Runt 20 samkönade pingvinpar hittades under studier av akvarier och zoologiska parker i Japan. Flera av paren hade dessutom utan framgång försökt para sig.
Huruvida pingviner i det vilda lever i homoförhållanden är inte fastslaget eftersom forskningen på detta område ännu är mycket liten.

Druid Hills, Atlanta, USA
Atlantaborgmästaren Shirley Franklin fastslog i helgen att Druid Hills Country Club skulle bötfällas för att de inte löd de lokala partnerskapslagarna. Klubben vägrade ge samma förmåner till gaypar som till heteropar som är medlemmar. I stället skulle ena halvan av de samkönade paren punga upp med en egen årsavgift på runt 250 000 kronor. Shirley Franklin menade att detta var oacceptabelt och att klubben enligt lag är tvungen att acceptera samkönade par. Franklin ska se till att klubben bötfälls med ca 3000 kronor varje dag i ett halvår om de inte ändrar sin uppfattning.

Publicerad: 2005-01-02 00:00:00