Tsunami

I en rapport från Phuket skriver Qruiser-medlemmen Göran Ekman om sina upplevelser från sviterna av flodvågen.
– Min första kontakt med jordbävningen var när jag vaknade av att sängen skakade. Jag trodde att min kompis som sov bredvid rös till. Så jag somnade om.
Sen vaknade jag igen av att det skakade lite till – men inte så mycket. Två timmar senare när vi ska äta frukost får vi veta att något fruktansvärt hänt vid stranden.
En av ägarna till hotellet vi bor på hade varit nere för att se vad som hänt. Då överraskades han av en jättevåg som bland annat kastade in en bil i den reception där han sökt skydd. Han hann se vågen – den nådde över palmerna…
Det gick dock bra för honom och hans kompis tack vare att de kunde hålla fast sig i en stolpe.

Den del av Phuket som Göran bor i nåddes inte av vågen. Men han gick ner till stranden för att se vad som hänt.
– Det var inte någon rolig syn som jag mötte. Alla har redan sett massor av bilder från katastrofen. Men bara en liten bit ifrån beachen var det inte särskilt stora skador alls.
Ett par timmar senare gick jag ner med några svenska kompisar och precis när vi nått strandvägen så kommer en bil med blåljus, en kille visslar för fullt och en kille skriker i megafon. Thailändarna på Bangla Road springer som galningar. Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag också sprang för fullt. Men det var falskt alarm.

Göran berättar att det från Patongs huvuddel blev strandvägen och Bangla Road och motsvarande tvärgator förstörda ungefär halvvägs. Rat-tui Tu Road som är parallell med Beach Road är helt oskadad. Det enda man såg där på annandagen var några solstolar som flutit dit. I hans område Paradise Complex har vatten, avlopp och el fungerat hela tiden. Vattnet kommer från bergen och är inte förstört. Dessutom har Internet fungerat, och via den kanalen har Göran och andra kunnat hålla kontakt med svenska vänner, bland annat via Qruiser och sin sida CoolingStlhm.


Arbetet med att rensa upp och ordningsställa har pågått allt sedan flodvågen slog till. Till och med stranden har börjat användas så smått igen, berättar Göran.
– Ett antal glada figurer har hyrt sig en solstol och som handlar frukt av den vanliga strandförsäljaren. På vägen tillbaka till vårt område ser jag massor av försäljare som lagt upp sitt lager precis som före vågen. På vissa ställen reade man ut kläder som blivit blöta men inte förstörda.

Göran berättar att det igår kväll hölls en insamling bland gaybarerna som alla ligger i den del som inte drabbats. På kort tid fick man in 24 000 kronor (137 000 Bat). Men för att hjälpa till i katastrofen trycker han på vikten av att inte sluta turista i Thailand nu.
– Åk till Thailand och gör av med dina pengar!, uppmanar han alla västerlänningar.
– Det är nu som dom behöver alla pengar som vi rika västerlänningar kan bidra med. Det värsta vi kan göra nu är ju att inte alls åka ner hit. Då kommer det att bli en än större katastrof för människorna som bor här och som försörjer sig på turistnäringen.

Samma budskap kommer från Ulf Mikaelsson som driver Connect Guesthouse vid Patong Beach. I tre dagar har han hjälp till som frivillig på Bangkok Phuket Hospital och vittnar om otroliga tragedier. I ett mail till tidningredaktioner i Sverige varnar han dock för den fortsatta katastrof det kommer att innebära om turisterna lämnar området.
– Om turisterna försvinner på grund av för mycket negativ publicitet så kommer en ytterligare katastrof, men denna gång drabbas de som har klarat sig.

http://www.qruiser.se/index.php?medlemsid=14205&

Källa: Mer bilder på CoolingSthlm Qruiser-sida

Publicerad: 2004-12-30 17:18:37