Tsunami

– Detta är de uppgifter vi fått hittills, säger organisationens ledare Sherman de Rose.
– De gayvänliga ställena låg vid kustlinjen och har blivit helt förstörda. Vi har aldrig haft några öppet gay ställen, men i turistområdena har en viss tolerans rått.
de Rose berättar att organisationen fått många förfrågningar om att bidra och tagit emot mycket stöd utifrån.
– Det är fantastiskt att se hur bögar och lesbiska svarat upp på förödelsen, säger han. Många har ställt upp i frivilligarbetet och gett ekonomiskt stöd katastrofhjälp.
– Vi har även fått många förfrågningar från våra medlemmar om att hjälpa dem i återuppbyggnaden av deras förstörda hem. Vi har hjälp till med kläder, mat, vatten och medicin. Våran främsta bidragsgivare, Hivos-Neatherlands har informerat oss om att vi kan använda delar av de fonder de har för hiv/aids-arbete till katastrofhjälp.

Ledaren för HBTIQ-gruppen Equal Ground, Rosanna Flamer-Calders säger att det som hände på Annandagen knappast går att beskriva.
– Våra medlemmar har som svar inte enbart gett sin tid och energi till frivilligarbete, utan de har även betalt av egna pengar för att få fram mat och medicin och skänkt pengar till de större hjälporganisationerna.
– Många av gayställena i söder och i Negombo, norr om Colombo, har utraderats av Tsunamin. Det är en fruktansvärd, helt fruktansvärd katastrof som slagit ut Sri Lanka så till den grad att det kommer ta år att återuppbygga landet.
Equal Ground har satt upp en Stödfond som administreras av Diverse Communications i Chicago/USA – se mer via Equal Grounds hemsida – adress nedan.

Gayorganisationerna på Indonesien har haft svårt att få fram information om situationen i de hårdast drabbade områdena på Sumatra.
– Vi vet inget om effekterna för gaybefolkningen i Aceh och norra Sumatra, säger Dédé Oetomo, ledare för GAYa NUSANTRA. Vi har aldrig haft någon organiserad kontakt i Aceh eller något av de hårdast drabbade delarna.
– Medan, den största staden på östkusten med en stor gaybefolkning, klarade sig tack vare avståndet till epicentret, säger han och berättar att gayrörelsen arbetar tillsammans med andra grupper med att samla in pengar och förnödenheter.

Kontaktinformation:

SRI LANKA
Companions on a Journey
E-mail: [email protected]. Web: www.companions-lanka.org

Equal Ground.
E-mail: [email protected]
Web: www.equal-ground.org
.

INDONESIA
GAYa NUSANTARA
E-mail: [email protected].

Publicerad: 2005-01-03 17:59:33