Stockholm Pride 2004:

Vid Stockholm Pride medlemsmöte idag samlade styrelsen till en extra information om läget för föreningen. Ett femtiotal medlemmar var närvarande på mötet.
Ordföranden Håkan Steenberg och vice ordföranden Ulrika Westerlund informerade om ett beräknat minus för förra årets festival på ca 200 000 kronor.
Festivalen omsatte kring 7 miljoner kronor, ca 600 000 mer än budgeterat. Totalt kom 14 000 ”unika” besökare till Pride-festivalen och 33 000 besök gjordes till Pride Park. Till Pride House såldes ”några hundra” biljetter per dag utöver de som gick in med DogTag.

Trost den beräknade förlusten meddelades vid mötet att ekonomin är god tack vare tidigare års vinster. I kassan har man idag ca 800 000 kronor.
Håkan Steenberg ville inte gå in på vilka verksamheter som gått i förlust eftersom bokslutet inte är helt klart. Vid årsmötet i mars kommer detta att presenteras.

På medlemsmötet kunde man meddela ännu ett bakslag för föreningen. Den planerade flytten av Pride Park från Tantolunden till Skeppsholmen kan inte genomföras.
Stockholm Pride nekades att ha festivalen på det nya området eftersom festivalen saknar ”maritim” koppling.
– Något som Jazzfestivalen verkligen har, konstaterade Steenberg ironiskt vid medlemsmötet.
Styrelsen kommer ta politiska kontakter för att få beslutet ändrat till 2006 års festival, men anser att tiden är för kort för att pressa på för en flytt redan i år.
En uppvaktning av moderata oppositionsborgarrådet Kristina Axén-Olin har genomförts. Styrelsen kunde redogöra för att hon utlovat att verka för att Stockholm Pride skall slippa hyra för stadens mark vid festivalen och ges förlustgarantier liksom hjälp med marknadsföringen. Stockholm stads njugga inställning till Stockholm Pride har varit ett irritationsmoment för arrangörerna sedan festivalens start 1998.
Ännu har man inte fått till ett möte med styrande socialdemokraternas Annika Billström.

Efter dagens möte samlades de nya ansvariga för festivalens olika verksamhetsgrenar i den så kallade ”styrgruppen”. Därmed har 2005 års festivalarbete kommit igång på allvar. Nytt får i år är bland annat att en ansvarig för handikappfrågor tillsatts, som skall se till att festivalen blir mer tillgänglig.

På grund av förlusten kommer Stockholm Pride i år inte kunna ge internationellt stöd.
Stockholm Pride söker fler aktiva såväl till styrgruppen som i olika volotärfunktioner. Mer kontaktinformation via deras hemsida.

http://www.stockholmpride.org

Publicerad: 2005-01-16 16:49:20