Idag inleds Göta hovrätts förhandlingar om Åke Greens överklagan av Kalmar tingsrätts dom i somras.
Där fälldes Åke Green för hets mot folkgrupp till en månads fängelse.
Domen har upprört fundamentalistiskt kristna grupperingar i främst USA. I tidningen Dagen idag säger Samuel Ericsson, ledare för den högerkristna lobbygruppen Advocates International, att domen mot Åke Green ”är det viktigaste religionsfrihetsmålet i världen”.
I tidningen Dagen säger professor Madeleine Leijonhufvud att hon hoppas att Åke Green-fallet går upp till Högsta domstolen bland annat för att tydliggöra skillnaden mellan hets och kränkning.
I gårdagens DN tog pressombudsmannen Olle Stenholm upp domen mot pingstpastorns. Stenholm debatterar problemet med att begreppet ”sexuell läggning” inkluderats i svensk hetslagstiftning och menar att Greens åsikter bör mötas med öppen debatt, inte med fängelsedomar.
– Den känns obehagligt med den ultraliberala vågen som anser att man skall få hetsa mot just homosexuella, kommenterar RFSLs ordförande Sören Andersson.
Han menar att det finns en naivitet hos vissa publicister där man tycks uppfatta homosexualitet som en åsikt och inte ser människan bakom begreppet ”sexuell läggning”.
– Man kan inte plocka ut sexuell läggning ur hetslagstiftningen, menar Andersson. I så fall får man i konsekvensens namn ta bort hela lagstiftningen.
I Jönköpingsposten har Åke Green inför hovrättens förhandlingar tydliggjort sitt tal om att homosexualitet utgör en ”cancersvulst” på samhällskroppen.
– När jag använder ordet ”cancersvulst” menar jag att något är sjukt i samhället, och det skall tas bort för att samhället ska bli friskt, säger han i intervjun.
Detta gör Sören Andersson djupt upprörd.
– Det låter precis som Goebbels och 30-talets retorik, säger han.
RFSL Jönköpings ordförande Conny Öhman går än mer rakt på sak i sin reaktion på Åke Greens förtydligande i Jönköpings Posten.
– Nazisterna kallade bland annat judar, zigenare och homosexuella för cancersvulst. Vi känner till deras lösning på ”problemet”, säger han i ett pressmeddelande.
Sören Andersson hoppas att Göta hovrätt ”förstärker konsekvenserna” för Åke Green och uttalar i ett pressmeddelande.
– Det förekommer mycket vilseledande propaganda i debatten. Den här domen är inte unik – brottet hets mot folkgrupp infördes för mer än femtio år sen. En titt på vilka gelikar Åke Green har i brottsregistret, borde göra hans tillskyndare lite betänksamma.
Varför försvarar de inte alla nynazister som dömts med argumentet att de framfört politiska åsikter i yttrandefrihetens namn? Många av dem har sagt samma saker om homo- och bisexuella, utan att få stöd av upprörda debattörer och utan att kallas för ”politiska fångar”.

Publicerad: 2005-01-19 12:18:08