Utbildning

Espen Jerlangs bok ”Utvecklingspsykologiska teorier” (Liber Förlag) har tagits bort från Umeå universitets sjuksköterskeutbildning. Det uppger Västerbottens folkblad.
Detta efter att användandet av boken anmälts till HomO (Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning) av vänsterpartiets gruppledare i Umeå, Eva Arvidsson.
Boken har tidigare tagits upp av HomO efter en anmälan av en student vid socionomutbildningen i Malmö. Då uttalade HomO att man uppfattade boken som kränkande mot homosexuella.
I boken redovisas teorier om hur homosexuella kan påverkas till att bli heterosexuella genom elchocksterapi. I boken framgår inte att teorierna idag anses ”föråldrade”. I det avsnitt anmälaren och även HomO reagerat på står det:
Ett sista exempel är behandling av homosexualitet (se Engquist 1974). Man visar klienten bilder av homosexuella situationer. När han visar lustkänsla, stimuleras han med en elektrisk stöt. Därigenom avbetingas det oönskade beteendet. Sedan startar man inlärning av önskat beteende, dvs normalt heterosexuellt beteende. Detta kan ske genom att man ber klienten onanera i samband med att han får se heterosexuella bilder.

http://www.homo.se/o.o.i.s/1501

Källa: Se HomOs utslag

Publicerad: 2005-01-21 12:30:34