HIV

Europadomstolen, en rådgivande domstol som tar upp mänskliga rättigheter, beslutade den 25 januari att döma till fördel för en svensk homosexuell man som dömts till tvångsisolering för misstanke om att sprida hiv. Mannen tilldöms 12 000 euro i skadestånd för hans lidande.
Den 2 februari 1995 begärde smittskyddsläkaren hos länsrätten att mannen skulle tvångsisoleras upp till tre månader.
Mannen ansågs av smittskyddsläkaren inte ha följt de förhållningsregler som satts upp för att inte sprida hiv.
Han har därefter suttit isolerad till 2001 i olika omgångar, sammanlagt nära ett och ett halvt år.
Mannens klagan hos Europadomstolen kom in i april 2000 och i den menar han att tvångsisoleringen av honom bryter mot artikel 5 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna om rätt till frihet och säkerhet.

Domstolens ledamöter tittade på om det fanns proportionalitet i förhållandet mellan mannens beteende och tvångsisoleringen enligt den svenska smittskyddslagen. Domstolen menar att även om hiv kan utgöra ett hot mot allmänhetens hälsa, så är frågan om tvångsisoleringen verkligen varit den enda och sista möjligheten att skydda allmänheten mot smittspridning.
Domstolen menar att svenska myndigheter inte prövat andra metoder innan man tog till tvångsisolering. Det finns, menar domstolen, inga indikationer på att mannen verkligen smittat någon under den period han i omgångar tvångsisolerats: ”eller att han haft samlag utan att först ha informerat sin partner om sin HIV-infektion, eller att han inte använt kondom, eller för den delen om hans ens haft någon sexuell relation”.
Därmed, konstaterar domstolen, har man inte prövat mindre hårda åtgärder för att mannen inte skall sprida hiv vidare och tvångsisoleringen kan inte ha setts som en sista utväg för att förhindra smittspridning.
Domstolen understryker att den period han i olika omgångar suttit tvångsisolerad varit sju år lång.
Två av de sju domarna meddelade avvikande mening.

I en kommentar välkomnar RFSLs ordförande Sören Andersson Europadomstolens beslut.
– Europadomstolen bekräftar de invändningar som RFSL haft sedan lagens tillkomst. Att beröva människor friheten enbart på blotta misstanken att de ska sprida smitta vidare är helt oacceptabelt, säger han i ett pressmeddelande.

http://www.echr.coe.int/

Publicerad: 2005-01-27 16:58:06