Kärlek

Idag beslutade regeringen med stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet att tillsätta en utredning om samkönade äktenskap.
Förutom frågan om att göra äktenskapet könsneutralt skall utredaren även titta över formerna för vigsel liksom om trossamfund i framtiden skall ges möjlighet att viga, eller om det enbart skall vara en civilrättslig fråga.
Om utredningen kommer fram till att äktenskap kan ingås mellan samkönade, kommer det leda till att den nu i januari 10 år gamla partnerskapslagen avskaffas.

Förutom ensamutredaren vill regeringen och samarbetspartierna att två referensgrupper skapas. En av dessa skall bestå av riksdagspartiernas företrädare, och en av företrädare för trossamfunden.
I en första reaktion välkomnar RFSL att processen nu kommer igång. Däremot beklagar ordföranden Sören Andersson sammansättningen.
– Valet att tillsätta referensgrupper utan företrädare för gruppen homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt) är orimligt, säger han. Vilka sakliga skäl finns till att trossamfund får inflytande över de juridiska konsekvenserna av utredarens arbete, men inte hbt-gruppen?
Även riksdagsman Martin Andreasson (fp) är irriterad över hur frågan skall utredas.
– Det vore naturligt att partierna ges rätt att delta i utredningen av en så ideologiskt laddad fråga som samkönade äktenskap. Resultaten från en ensamutredare får oundvikligen en svagare politisk förankring.
Regeringen och samarbetspartierna går, menar Alexandersson, emot riksdagens önskemål från förra året om att en parlamentarisk kommitté skall utreda frågan.

Vänsterpartiets Tasso Stafilidis kommenterar kritiken med att han trots allt är nöjd med att utredningen kommer igång. Han påpekar att det i direktiven står att utredaren skall arbeta i nära samarbete med homosexuellas organisationer.
– Detta kan man se som en möjlighet, säger Tasso Stafilidis till QX.se.
Även om formen för utredning inte var det som man från samarbetspartierna önskade så är Tasso relativt nöjd idag.
– Antingen kunde vi hoppa av tåget eller sitta med och göra det så bra som möjligt, säger han. Då var det bättre att påverka så gott vi kunde.
Och riktat mot kritikerna inom RFSL säger han.
– Jag tycker det är trist att man väljer att kritisera när man nu ändå genomför utredningen. Vi har haft detta på dagordningen sedan regeringssamarbetets start 1998. Det har tagit oss några år att komma hit och vi har tryckt på hela vägen.
– Det som är viktigt nu är att det inte blir någon form av splittring och en massa konflikter i formfrågan istället för att se till att så mycket bra som möjligt kommer fram. Vi får hoppas att experterna nu försöker vara konstruktiva i det arbetet.

Utredningen skall vara klar den 30 mars 2007.
– Vi hade hoppats att man kunde skynda på, men jag uppfattar det som att socialdemokraterna och moderaterna inte vill ha detta till en valfråga, säger Stafilidis.

Publicerad: 2005-01-27 18:11:48