Val Danmark 2005

Det danska valet leder till att Fogh Rasmussen sitter kvar som statsminister och hans parti Venstre och koalitiosnpartnern Det Konservartive Folkeparti kan regera vidare med stöd av Pia Kjærsgaards Dansk Folkeparti.
Kristdemokraterna förlorade alla sina 4 mandat efter att de hamnar under 2% av rösterna.
Flera av de partier som uttryckt sig mest positivt i den valundersökning danska homo/bi-rörelsen LBL genomförde gick alla framåt.
Vänsterpartiet Enhedslisten ökade från två till sex mandat medan Socialistik Folkeparti backade med ett mandat.
Radikale Venstre, det socialliberala partiet, ökade från sju till 16 mandat. Ledaren för partiet Marianne Jelved kom en hårsmån från att tvingas leva upp till sitt löfte om att sluta röka. Hade partiet tagit två mandat till skulle hon fått fimpa för gott.
I QX Dks första nummer, som kom ut i höstas, berättade Jelved om det stora stödet från gayvärlden och om att hon ses som ”Gay-mama”. På den skämtsamma frågan om det är på grund av hennes enorma samling handväskor som hon är populär i gaykretsar svarade hon:
– Det har jag ingen aning om. Jag har dock haft uppfattningen att det beror på att bögar och lesbiska faktiskt känner till att vi anser att minoriteters rättigheter skall försvaras. Det Radikale Venstres kamp för homosexuellas rättigheter är ju lastgammal. Vi kämpade ju redan på 80-talet för registrerat partnerskap.
I QX DK-artikeln fotograferades hon med en stor grupp öppet homosexuella medlemmar i Det Radikale Venstre.
Att den borgerliga majoriteten behåller makten innebär med största sannolikhet att reformer som könsneutralt äktenskap, adoptionsfrågan och införandet av en dansk HomO kommer att fördröjas.

Publicerad: 2005-02-09 11:54:11