Åke Green

Göta hovrätts dom kom idag klockan 11.00 och den friade den öländska pingstpastorn Åke Green från hets mot folkgrupp. Hans uttalanden i predikan 2003 anses inte ha uttryckt ”ringaktning eller missaktning” gentemot gruppen homosexuella.
Man menar från Göta Hovrätt enligt mediarapporter idag att Green endast uttryckt en bibeltrogen tolkning och att hans framställning anknyter till bibelns budskap.
Hovrätten menar inte heller att Green har använt sin predikan som en ”täckmantel” för att hetsa mot homosexuella.
En av domarna ville att Kalmar tingsrätts fällande dom skulle fastställas.

RFSL reagerar starkt negativt mot den friande domen.
– Det är anmärkningsvärt säger Maria Sjödin, verksamhetschef på RFSL. Hatbrotten ökar och hets, oavsett om den är baserad på nazistisk eller religiös grund, legitimerar våldet.
– Domen hade knappast sett ut på det här sättet om Åke Green hade hetsat mot judar eller svarta. Det borde inte finns offentliga frizoner i vårt land där hets mot homosexuella tillåts. Vi förväntar oss att domen överklagas till en högre instans, fortsätter Maria Sjödin.

Även RFSUs – Riksförbundet för sexuell upplysning – genrealsekreterare Katarina Lindahl beklagar domen i ett pressmeddelande idag.
– I sin predikan talade Åke Green om att Gud kommer att straffa Sverige med katastrofer där 100 000-tals kan dö, om vi accepterar homosexuella. Han uppmanade till förtryck av en grupp som i hög grad är utsatt för diskriminering, trakasserier, hot och våld. Åke Green har uttryckt missaktning för homosexuella i det offentliga rummet, uppmanat andra att ta avstånd från homosexuella och därmed hetsat mot en folkgrupp.
– Ett vanligt argument från dem som velat fria Åke Green har varit att man ”istället” ska ta debatten och bemöta de homofobiska åsikterna. Det man då glömmer är att den debatten länge förts och fortfarande förs. Men homosexuellas möjlighet att delta i samtalet begränsas idag av hets och hot. Och eftersom homosexuellas rätt och möjlighet att utöva yttrandefriheten inte bara ska finnas i teorin, utan också i praktiken, skulle Åke Green ha fällts.

Åke Green är glad över domslutet i sina kommentarer i Dagen.
– Det här var bara en delseger. Vi får se om åklagaren bestämmer sig för att överklaga eller om han är nöjd så här. Men jag är tacksam för att hovrätten bedömt annorlunda än tingsrätten.

Publicerad: 2005-02-11 12:03:40