Europride 2005/Oslo

I sommar hålls EuroPride-festivalen i Oslo. På samma sätt som EuroPride i Stockholm 1998 blev starskottet för en enormt framgångsrik Pride-festival i Sverige, så hoppas nu norrmännen på en liknande succé.
Som vid pridefestivalen Skeive Dager kommer festivalen hålls i drygt en vecka, mellan den 17 – 27 juni. Det blir en lång rad fester, konstutställningar, filmfestivalen Skeive Filmer, debatter och konferenser. Och en ”PridePark” som i Oslo är döpt till Pride Village. Från onsdag den 22 juni till söndag den 27 blir centrum för firandet nedanför Rådhuset i den fantastiska Rådhusplassen med utsikt över hamninloppet och Akers brygge.

För att få över danskar satsar man på en Gay Cruise, liknande den då Köpenhamn hade sitt EuroPride 1996 och en hel Danmarksfärja fylldes av partyglada norrmän. Det blir inte någon chartrad båt dock, men på EuroPrides resebyrå Nettravel.no erbjuds ett paket med båtresa den 22 juni, framme den 23:e på morgonen och hemresa söndag den 26:e. I priset på 4 570 norska kronor ingår resan, hotell tre nätter och ”PridePass” (DogTag).
För svenskar som bor i Stockholm och Svealand arrangeras ett GayTrain. Partytåget har GayTrain-vana Leo Berglund som värdinna vilket garanterat gör att det blir ett partytåg att minnas!
Tåget lämnar Stockholm den 23 juni på morgonen och kommer fram lagom till att man i PrideVillage arrangerar sin Schlagerkväll (Grand Prix-show). Det ryktas om att såväl Bobbysocks som ärevördiga Nora Brockstedt kommer medverka vid galan.
GayTrain tar sig hem på söndag morgon. Tåget hämtar upp eventuella passagerare i Västerås, Örebro och Karlstad. Priset blir 3 545 svenska kronor inkluderat hotell och PridePass.
Priset gäller om du bokar innan den 1 maj därefter stiger det med 400 kronor.

Eftersom EuroPride ligger mitt under en av de mest heliga svenska högtiderna, Midsommar, så har norrmännen självklart tänkt extra på ”söte bror”. Och dessutom firas ju detta år 100-årsminnet av unionsupplösningen och att Norge därmed blev självständig nation igen.
Den svenska Midsommaraftonen kommer uppmärksammas hela fredagen i PrideVillage och arrangörerna jobbar hårt på att hitta tunga svenska artister till kvällens Pride-fest.
I paraden på lördagen så utlovas dessutom en svensk float för att uppmärksamma de gamla unionsbröderna.

Hög tid alltså att boka upp Oslo för ett annorlunda Midsommarfirande!

http://www.europride.no

Publicerad: 2005-02-22 12:53:04