Försvar

Föreningen HoF (Homo-, bi- och transpersoner i försvaret) och dess ordförande Krister Fahlstedt uttrycker besvikelse över försvarsmaktens arbete med att komma åt bristen på jämställdhet och mångfald.
Reaktionen kommer efter Värnpliktsrådets rapport om kränkningar inom försvaret och att frågor om jämställdhet och att HBT i en omorganisation kommer att hamna i samma verksamhetsområde som idrott, drogprevention och krishanteringsfrågor. Därmed fruktar HoF att frågorna göms undan.
Som åtgärd efter Värnpliktsrådets rapport vill man nu från försvarets ledning ta hårdare tag mot de officerare som kränker. Det räcker inte menar HoF.
– Att tala om Försvarsmaktens problem som om det handlar om enskilda rötägg är att marginalisera. Att tala om lösningen som om det vore en allmän ledarskapsfråga är att grovt förenkla. Ledarskapet är självfallet viktigt men likväl inte mer än ett verktyg. Inget ledarskap blir bättre än den värdegrund det vilar på”, säger Krister Fahlstedt.
Exempel på brister är enligt Fahlstedt och HoF att andelen kvinnliga officerare i det svenska försvaret är lägst i Europa. 2/3-delar av homo- och bisexuella inom försvaret känner sig otrygga med att vara öppna på jobbet och att 1/3 av de anställda inom försvaret uppger att de har kollegor som inte anser att homosexuella män är lämpade inom Försvarsmakten.

Publicerad: 2005-02-24 14:51:24