Ingen svensk Oscar…men…

Innan Robin Williams presenterade priset för bästa animerade långfilm stannade han upp på scen och tog bort den vita tejpbit som han klistrat för munnen.
– Det sägs att SpongeBob Squarepants är gay. Han är inte gay. Tightpants är kanske gay eller SpongeBob Hotpants? Men inte Squarepants!
Robin Williams fortsatte driva med de som snackat om att den klene lille tecknade svampfiguren skulle vara homo, genom att hävda att en rad andra tecknade figurer skulle kunna vara gay likaväl:
– Men Kalle Anka då? Sailorjacka och inga byxor? Hallå!
Snurre Sprätt? Han har ju mer utstyrslar än värsta fjollan under Mardi Gras!
Publiken jublade och skrattade åt Williams.
Priset gick senare till ”Superhjätarna”(The Incredibles).

Annars var det en rätt seg gala. Inga skandaler och få överraskningar. Bästa film blev ”Million dollar Baby”, bästa regissör blev Clint Eastwood för samma film. Filmen prisades även i kategorin bästa kvinnliga huvudroll där Hilary Swank lyckades knipa en guldgubbe för sin roll som kvinnliga boxaren Maggie Fitzgerald. Det är andra gången under sitt 31-åriga liv som Hilary vann en Oscar i kategorin, senast för ”Boys dont cry”. Oscar för bästa manliga huvudroll fick väntade Jamie Foxx lysande porträttering av nyligen avlidne Ray Charles i filmen ”Ray”.

De bästa birollskategorierna togs hem av Cate Blanchett(Aviator) och Morgan Freeman(Million dollar Baby).

Oscarsligan över mest statyetter i år, leds av ”Aviator”(5), därefter ”Million dollar baby”(4) och ”Ray”(2) och ”Superhjältarna”(2).

”Million dollar Baby” har premiär på svenska biografer den 8 april

Publicerad: 2005-02-28 11:05:19