Aversionsterapi

Enligt tidningen ingick åtgärderna i ett forskningsprojekt och varje år tvångsopererades ett 50-tal personer.
Läkare och psykiatrer hade tillsammans med armén sökt upp personer som de visste var homosexuella eller som uppgivits vara det. De fördes till ett militärsjukhus för ”rehabilitering”, där de först behandlades med olika hormonpreparat och elchocker för att ”botas” från sin homosexualitet.
Men i de fall där terapin inte hade någon verkan gjordes antingen en kemisk kastrering eller operativ könsomvandling. En del patienter överlevde inte dessa procedurer. De som överlevde fick en ny identitet och förpliktigades att tiga om sitt förflutna.
Studien berättar också om fall där könsoperationer inte blev slutförda.
-Dessa människor måste efter det leva med såväl manligt som kvinnligt könsorgan, skriver tidningens journalist Paul Kirk.
De drabbades var utan undantag vanliga värnpliktiga.
De flesta av de läkare som deltog i projektet praktiserar fortfarande obehindrat i Sydafrika. Men de förnekar att de skulle utfört operationerna mot patienternas vilja.
En person, som genomgått en kemisk kastrering och som förra året tog sitt liv har vittnat inför människorättsorganisationen Amnesty International hur han tvingats delta i en våldtäkt på en kvinna. Ett annat offer berättar om elterapi:
– Jag anslöts till en sorts massageapparat. Det var en märkvärdig sak. Läkaren sade till mig att den skulle användas på mig för att befria mig från min lust efter chokladkarameller.Terapin var extremt smärtsam.
I de flesta fall saknas dock skriftlig dokumentation om behandlingarna. De drabbade kan därför inte hjälpas i dag, eftersom man inte vet vilka medikament och hormoner som satts in.
De som genomfört studien kräver nu att Det sydafrikanska hälsoministeriet tillsätter en sanningskommission och att sydafrikanska armén bekostar operationer för de personer, vars könsförvandling aldrig slutfördes.

http://www.queer.de

Källa: Queer

Publicerad: 2000-09-05 10:00:00