Stockholm Pride

Idag blev årsmöteshandlingarna för Föreningen Stockholm Pride offentliga.
Årsredovisningen visar på en ökat omsättning från 5,7 till 7 miljoner i omsättning.
Samtidigt har kostnaderna för verksamheten under 2004 ökat från 5,4 till 7,5 miljoner kronor.
Trots den stora omsättningsökningen går alltså föreningen med drygt en halv miljon i förlust.
Det reservkapital på 1,1 miljoner som föreningen har för ”regniga” festivalår blir nu naggat i kanten. Föreningen bär med sig en reserv på 615 606 kronor.
I årsredovisningen förklaras det dåliga ekonomiska resultatet med att det mer ”flexibla” budgetarbetet inte lyckats.
”Verksamhetsledarna skulle själva snabbt kunna omfördela pengar mellan projekten men enbart inom en av styrelsen fastställd kostnadsram. Tyvärr fungerade detta inte i praktiken och saker föll mellan stolarna, bland annat beroende på en ny organisation, nya arbetsformer och nya personer i både styrelse och verksamhet.”
I årsberättelsen konstateras att flera projekt inom festivalen överskridit sina kostnader bland annat på ”otydlighet” och brist på uppföljning.
Budgeten på totalt ca 6 miljoner för 2004 överskreds med 1,5 miljoner kronor.
Föreningen håller årsmöte den 13 mars och kommer där ta upp ett antal motioner liksom val av ny styrelse.
Ordförande Håkan Steenberg säger till QX.se att man beklagar att det blev en förlust i år.
– Styrelsen åtgärdar nu detta genom att vi går tillbaks till den ordning som gällde innan detta verksamhetsåret, berättar han.
Det innebär att styrelsen nu åter skall ha mer direkt kontroll över budget och den löpande ekonomin. Under det verksamhetsår som gått har ansvaret lagts på ledningsgruppen att fritt hantera budgeten så länge inte ramen om 6 miljoner spräcktes.
Valberedningen kommer till årsmötet lägga farm ett förslag på en ny styrelse. I den ingår inte Håkan Steenberg eller nuvarande kassören.
– Valberedningen känner att det med detta ekonomiska resultatet är svårt att föreslår omval, berättar ledamoten Elisabeth Qvarford för QX.se.
Istället flyttas nuvarande vice ordföranden Ulrika Westerlund upp som ordförande. Ulrika har tidigare varit chefredaktör på Bang och arbetar idag med ett HBT-projekt på Forum för levande historia.
Till vice ordförande föreslås förra årets PridePark-ansvarige Martin Johansson och till kassör vill valberedningen se förra årets biljettansvarige Fredrik Haglund
– Han har varit väl insatt i det ekonomiska läget och har fått gå in och styra upp i år, säger Qvarford.
– Detta är den viktigaste posten just nu och Haglund har lång erfarenhet och goda kontakter inom Pride-rörelsen.
Som sekreterare föreslås Johanna Hagström, tidigare ledamot. Som nya ledamöter föreslås föreningen Öppna Moderaters Anita Hillerström-Vagli, Marie Karlsson, ungdomsansvarig på RFSL och nuvarande ledamoten Johan Södergren. Som suppleant föreslås Klubb Connections Marie Sanchez. Ytterligare två suppleanter kommer att föreslås till årsmötet.
Revisionsberättelsen föreslår att ansvarfrihet ges, men framför även kritik mot ”brister i den interna korntrollen”.

Publicerad: 2005-03-04 12:29:51