RFSL Ungdoms kongress

Kring 100 delegater och funktionärer deltog i helgen vid RFSL-Ungdoms kongress i Borås.
RFSL-Ungdom har idag 10 distrikt från Sundsvall till Malmö.
Kongressen inleddes av skolminister Ibrahim Baylan och han valde att utgå från sin egen erfarenhet av att som 9-10 åring komma till Sverige från ett annat land.
Efter den första spänningen så märkte han i början av 90-talet en kyla som spred sig, med lasermannen, ett främlingsfientligt parti i riksdagen och hög arbetslöshet bland invandrare.
– Det var inte vad man själv gjorde och sa som var det viktiga, utan vad man hade för bakgrund, berättar han och drog paralleller med unga homo- bi och transpersoners erfarenheter av diskriminering och negativa attityder.
– När vi pratar om homofobi eller främlingsfientlighet så handlar det i grunden om förnekande av människors identitet och rätten att själv få bestämma vem jag är och vad jag gör.
– Jag är väl medveten om skolans ansvar, fortsatte han. Det är allas ansvar att verksamheten utarbetas enligt vårt samhälles grundläggande värderingar.
Han meddelade kongressen att ett arbete nu pågår med en lagstiftning som skall stärks skyddet mot diskriminering och kränkande behandling inom skolan. Efter en uppvaktning från RFSL-Ungdom hade han nu medvetandegjorts om unga transpersoners situation.
– Självklart kommer även transungdomar nämnas i det lagförslag som läggs fram i vår, sa han och fick sin första applåd.

Vid kongressen diskuterades bland annat synen på flerpartsrelationer och kongressen uttalade att man skall arbeta för att dessa skall kunnat regleras av samhället. I beslutet skall RFSL Ungdom ”synliggöra” och ”stödja” personer som lever i ”alternativa kärleks, sex- och/eller familjerelationer”.
Det blev även en hetsig diskussion om en intern alkoholpolicy som till slut antogs och där det slås fast att myndiga medlemmar får förtära alkohol i samband med organisationens aktiviteter, men man får inte uppträda synbart berusad ”under schemalagd tid”.

RFSL Ungdom har idag omkring 500 medlemmar. Mikael Björk Blomqvist omvaldes som förbundsordförande och Mikael Onegård liksom Isabella Silins valdes till vice ordföranden.

http://www.rfslungdom.se

Publicerad: 2005-03-07 12:54:49