Stockholm Pride är en naturlig, viktig och uppskattad del av HBT-kulturen i Stockholm och i Sverige. Vi är alla överens om att Stockholm skulle bli fattigare utan den festival som varje sommar samlar tusentals bögar, flator, bi- och transpersoner från hela landet. För att vidareutveckla festivalen behöver föreningen kontinuitet i sitt arbete, och en styrelse som är medveten om det ansvar man har mot hela HBT-samhället.

Festivalen 2004 gick med ett underskott på en halv miljon kronor. Det är mycket pengar, och det är styrelsens ansvar att se till att föreningen har en ekonomistyrning som säkrar föreningens ekonomi. När vi gick in i festivalen 2004 gjorde vi det med en organisation som den dåvarande ordföranden Anders Selin föreslog, och som vi som satt i den styrelsen tyckte var bra. I det förslaget fick ledningsgruppen, dvs. den operativa ledningen för festivalen, ett förslag till budget och ett utgiftstak: kostnaderna fick inte överstiga 6 miljoner. Verksamhetsledarna fick sedan ansvaret att hålla kostnaderna under utgiftstaket, men själva fördela pengarna bland delprojekten. I efterhand kan vi konstatera att den organisationsformen inte fungerade. Styrelsen borde ha haft noggrannare kontroll på varje delprojekt, bättre kontroll på helheten och kontinuerliga budgetuppföljningar med de projektledare som fick budgetansvar.

Den styrelse som nu sitter har tagit initiativet att ändra ekonomirutinerna. Festivalen 2005 kommer att ha en struktur där styrelsen hela tiden har kontroll över hur mycket som spenderas i varje delprojekt. Vi går alltså tillbaka till den organisationsform som tidigare ordförande Anders Selin tog bort, och där styrelsen i samråd med ansvariga delprojektledare har ett mycket aktivt budgetarbete. Det är alltid styrelsen som har det yttersta ansvaret för föreningens ekonomi.

På söndag är det årsmöte i föreningen Stockholm Pride. Det är många som känner sig manade att kandidera till förtroendeposter i föreningen. Det är bra och det uppskattas av oss som lagt ned mycket tid, kraft och engagemang på att utveckla och driva festivalen framåt.
Pridefestivalen är alldeles för viktig för att bli en lekplats för interna strider som kan riskera festivalens framtid. Målet måste vara att vi tillsammans skapar en intressant, spännande och inspirerande festival, där alla kan känna tillhörighet. En festival där både vi HBT individer, och våra organisationer får möjlighet att synas och höras.

Under året som gått har vi varit med och tagit ansvar för Stockholm Pride och festivalen. Vi vill skapa förutsättningar för att festivalen ska ha en sund ekonomi i framtiden, vi vill vidareutveckla och bredda festivalens innehåll och status, och vi uppmanar alla delar av HBT-samhället att aktivt vara med och forma kommande festivaler.

Välkommen till årsmötet på söndag!

Håkan Steenberg, ordförande
Ulrika Westerlund, vice ordförande
Gunnar Nihlén, kassör
Rachel Åkerstedt, sekreterare
Joanna Hagströms, ledamot
Ann Jansson, ledamot
Mats Nordström, suppleant
Ole-Jörgen Persson, suppleant
Johan Södergren, suppleant

Publicerad: 2005-03-07 18:32:57