Åke Green

Idag beslutade Riksåklagaren att överklaga Göta Hovrätts friande dom mot pastor Åke Green för den predikan som hölls på Öland sommaren 2003.
Det främsta skälet till överklagan anges vara att Högsta domstolen skall pröva avvägningen mellan förbudet mot kränkning och yttrande- och religionsfriheten.
– Målet ställer dessa frågor på sin spets, säker riksåklagaren Fredrik Ersäll i ett pressmeddelande. Vi behöver få vägledande uttalanden om var gränsen går mellan en saklig och vederhäftig diskussion och straffbara kränkningar, och vilken betydelse det har att den som gör kränkande uttalanden säger sig ha stöd för detta i en religiös urkund.
Riksåklagaren menar i sin överklagan att Åke Green genom sin predikan överskridit gränsen för det tillåtna ”även om man tar hänsyn till” Europakonventionens bestämmelser om yttrande- och religionsfrihet.
I överklagan citeras Åke Greens påståenden om att homosexuella om aids där han kopplar partnerskap till sjukdomens spridning och att det är homosexuella som orsakat att ”oskyldiga” drabbats.
Man citerar även talet om ”cancersvulst”, ihopkopplingen av homosexuella med pedofiler och sexuella övergrepp på djur liksom beskrivningen av homosexualitet som ”oren”.
”Åke Green har genom de angivna avsnitten i sin predikan sedda i sitt sammanhang, spridit uttalanden som uttrycker missaktning för homosexuella med anspelning på deras sexuella läggning”, skriver Riksåklagaren och understryker att Green haft för avsikt att få en omfattande spridning av sin predikan.

Från RFSLs sida välkomnas överklagan.
– Enligt vår mening kan det aldrig vara en del av yttrandefriheten att få hetsa mot homosexuella och bisexuella på det sätt som Green har gjort. Religiösa rum ska inte vara en frizon för hets mot folkgrupp – inte ens på grund av sexuell läggning, säger ordföranden Sören Andersson i sin kommentar.

http://www.aklagare.se

Källa: Riksåklagaren

Publicerad: 2005-03-09 11:50:43