Melodifestival 2005

Melodifestivalen 2005 börjar lida mot sitt slut och efter veckor av bröstchocker, löshårskupper och röstningsattacker kommer vi ikväll äntligen att få se en segrare.
Och med Jill Johnsson och Mark Levenggod blir det äntligen fason på programlederiet. De tu sköter allt med den äran och Jill är otroligt snygg i sina Lindarw-designade nummer.


Jill Johnsson och Mark är årets bästa programledare.

När finalen analkades förra året var jag bergsäker på att Lena Philipsson skulle vinna. Ingen annan var ens i närheten av låt, framförande, utseende och charm.
I år ser det betydligt tajtare ut och genom tre deltävlingar var jag övertygad om Shirley Clamps vinst. Idag är jag inte lika säker, utan ser nog hellre Nanne Grönwall som slutgiltig segrare.
Shirley har en underbar låt och sjunger gudomligt. Men håller den i Europa? Det räcker inte längre med en bra låt, det måste vara show och puls, vilket Shirley inte riktigt bjuder på, trots en relativt fartfylld låt. Med en liten scenshow hade hon haft segern som i en ask.
Nanne däremot har trummorna, energin på scenen och det där ”lilla extra” som gör att låten sätter sig efter en lyssning. Med det sagt bör Nanne vinna.

De andra då?
Caroline Wennergren kommer att skrälla, var så säkra. Hennes vackra men smått menlösa lilla bossabit kommer absolut topp fem i afton. Det finns för många därute som inte vill se en traditionell schlager segra igen.

2003 års favoriter, Alcazar kommer att göra ett kanonframträdande och när de kastat knaskläderna har de möjlighet att avancera några platser. Discokejsarnas nya kläder är vita och fantastiskt snygga. Hade de haft de här kläderna i Göteborg är jag inte alls lika säker på att de fått kvala. Låten är inte omedelbar, men medryckande och att de ligger etta på singellistan för tillfället är ingen slump. Genrepspubliken älskar kvartetten. Men i år blir det nog… en fjärdeplats? Även om jag tror att de skulle haft en riktigt god chans att ordna vår femte eurovisionseger i Kiev….


Alcazar satsar klokt på snyggt och vitt.

Chanslösa i afton är i alla fall Sanna Nielsen & Fredrik Kempe eftersom vänner av en rejäl schlager lägger sina röster på annat håll(Alcazar, Shirley, och Linda B). Utan segervittring är även Jimmy Jansson och hans barnvänliga hejarramselåt ”Vi kan gunga”. Wilmor, Emmor och Ebbor runt om i landet kommer att ringa sina små fingrar blå. Men eftersom mamma och pappa betalar räkningen blir det inget masstelefonerande här inte, lilla damen, är repliken som kommer att eka i mellan Eksjöhusens väggar.

Hunken Martin Stenmarck gör årets Petra Nilesen och får en del röster av jurygrupperna men inte så mycket av folket. Landsortsbruttorna bakom mig under genrepet, som bad mig ducka när Stenmarck gjorde entré, kommer likt sina medsystrar se till att Martin får en del röster. Sjua?
Nordman ligger bra till i de olika omröstningarna på olika nättidningar. Det är bara att hacka i sig att svenskarna gillar deras sega folkrock och genrepspubliken klappade taktfast med när Håkan Hemlin klämmer i med ”Ö-det var min väg”. Däremot skulle jag vilja deportera de 7 % som svarar Nordman på frågan om vem som har störst chans i Eurovisionfinalen i Expressens undersökning. Omyndigförklara dessa nissar nu!
Linda Bengtzing vinner inte heller, men hamnar i mitten eftersom hon gör ett schlagrigt bra nummer med fart och charm. Genombrott är det i alla fall för den genomglada Fame Factory-eleven.

Och vem mer….?

Ja just det.Sanne. Hur ofta kommer en dansk rocklady sist i svenska melodifestivalen? Hvergang.

Jo. Mellanakterna är såklart storfräsare jämfört med delar av avskrapet vi sett under deltävlingarna. Här talar vi Lena PH på schlagerhumör, Carola med ny låt och After Dark med ett schlagernummer som ni nog kommer att gilla…

Jag har sett över betygen från deltävlingarna och uppgraderat vissa (och sänkt vissa):

QX QX QX QX
”Alla flickor”/Linda Bentzing
Vinner inte. Men en klockren schlager är precis vad som saknades innan glada Linda fick en biljett till Globen. Skara-refräng, två(!)tonartshöjningar och en härligt bisarr orange schlagerdress gör det här bidraget till en riktig favorit. Frågan är om hon kan hålla balansen i klackarna så hon inte håller på att snubbla som under delfinalen i Göteborg.

”Att älska dig”/Shirley Clamp
En vinnarlåt hur det än går ikväll. Fröken Clamp gör den lysande även om hennes stylist borde slås över ansiktet med en död fisk. Varför? Nu är hennes dräkt ännu mer oförståelig. Ge den här charmiga tjejen en schlagerdräkt som matchar hennes sprudlande personlighet! Men fortfarande ryser jag när kameramannen sveper runt Clamp och hennes djungelsystrar innan tonartshöjningen. Efter att Lena abdikerat som den eviga tvåan övertar Shirley den titeln med den äran. Vinst 2006?


Shirley har låtit klippa upp klänningen och glittrat upp den lite.

”Alcastar”/Alcazar
Framträdandet kommer ta er med storm och nu när scenkläderna är snygga skulle gruppen kunna vinna. Men folk ute i landet tycker gruppen är för poppig.
Och Andreas och flickorna skulle behöva lite av herr Carlssons charm. Att han älskar med TV-kameran är en underdrift. Vi talar riktig djungelsex. Men fortfarande är Alcazar den ultimata Melodifestivalakten och en vinst vore inte alls fel. Topp 5.

”Håll om mig”/Nanne”
Med taktfast gung och en artist som är artist ut i fingerspetsarna kan det inte gå fel. Systrarna Olsens mamma och hennes bystiga dansarkvinnor kan bli dynamit i Ukraina, om de får chansen. Men de gitarrspelande killarna borde skippas för två tjejer med gurur. Fan, vad snyggt det hade varit i det här girlpowernumret av Pling och Nanne. Vinnarvarning.

QX QX QX
”Du och jag mot världen”/Sanna Nielsen & Fredrik Kempe
Låten är det inget fel på. Det numera genomglittriga paret-mot-världen sjunger sin vemodiga schlager med bravur. Men med starkare nummer i finalen hamnar bystiga Sanna och kisande Fredrik i bakvattnet. Men en given hit på schlagergolven blir det och Sannas övertydliga betoning på ordet ”bröst” i texten, kommer det att mimas till i åratal framöver.


”Vi har bytt kläder och glittrar mer än någonsin”.

”A diffrent kind of love”/Caroline Wennergren
En mysig och fin låt som fler och fler faller för. Men någon vinnarlåt är det inte. Snarare Trazan & Banarne-bossanova som sjungs av tävlingens mest intressanta röst. Inbrottstjuvar kan redan nu förbereda sig för en storräd genom europeiska stugor om den här vinner eftersom folk skulle somna under det svenska bidraget.

”Vi kan gunga”/Jimmy Jansson
Tävlingens envisaste refräng sjungs av flickfavoriten från Hagfors. En bra refräng som lyfter publiken på fötter men när verserna kommer vill man sätta sig igen. Dessutom är den för tjatig för sitt eget bästa.Sandra Dahlberg får vänta med bröllopet ett tag till. Jimmy vinner inte.

QX QX
”Higher ground”/Sanne Salomonsen
Hon är en skitbra sångerska, rockmormor från landet i sydväst. Men låten är stompig Anastaciarock som inte borde vara här och ännu mindre borde värvats som joker. Refrängen har sina poänger, men här blir det så uppenbart att Linköping hade årets blekaste startfält. Sist?

”Las Vegas”/Martin Stenmarck
Han får vara hur snygg och duktig som helst. Men låten är tristare än en andra klassens Siegfried & Roy-show. Ytan är tyvärr allt i det här läckra numret som snyggt maskerar att låten är tramsigt låtsas-Vegas.

”Ödet var min väg”/Nordman
Allt är tillåtet i schlager och spel. Nordman spelar på gråtådran när han sjunger om sin väg tillbaka från drogträsket. Please, till och med Annelie Rydés glada miner efter schlagerfiaskot känns uppriktigare.
Men tyvärr är Nordman stora i stugorna och en topp-fem placering känns dessvärre garanterad.

Jag tror:

1. Nanne
2. Shirley
3. Caroline Wennergren
4. Alcazar
5. Nordman
6. Linda Bengtzing
7. Martin Stenmarck
8. Jimmy Jansson
9. Sanna/Kempe
10. Sanne

…och vill ni ha en perfekt uppladdning inför kvällen vill vi rekommendera Stockholms Gayradio som tar sitt ansvar och tar pulsen på ALLA deltagarna i finalen!
– Hur Gay är Nordman?
– Vad gör Sanne Salomonsen till en förädare?
– Vad brukar Linda Bengtzing göra när hon åker taxi?
– Hur nära varandra är egentligen Kempe och Sanna?
– Varför spelar Martin Stenmarck på sin sexighet?
– Och vad tycker Shirley om tuttfixering?

Lagom inför lördagens stora final tar de gaypulsen på artisterna och programledarna och pratar med schlagerproffs, stylister och koreografen Roine Söderlund.
Det blir två timmars uppladdning inför Schlager-SM, bara på gayradion och på ett sätt som passar alla schlagerfantaster (även om bögarna är i fokus)

Lördag kl 14-16 (repris 23-01) på www.gayradion.nu eller i Stockholm på FM 95,3….

Publicerad: 2005-03-12 00:42:52