Det är på gränsen till oförskämt av styrelsen för föreningen Stockholm Pride att använda uttryck som lekstuga i sammanhang när kritik framförs. Är det något som riskerar framtiden för Stockholm Pride är det att inta en sån hållning gentemot kritiska röster. Det är en fara för den demokratiska processen.

Stockholm Pride är viktigt och nödvändigt. På den punkten är den avgående styrelsen i Stockholm Pride och jag rörande överens. Men sedan skiljer sig våra åsikter åt, och vad värre är insikten om vad en styrelse har för ansvar.

En styrelse är kollektivt ansvarig för de beslut den fattar. Så var det under mina år som ordförande och jag utgår från att det är så också med nuvarande styrelse. De flesta i den sittande styrelsen var med och sjösatte den nya organisationen. Alla vet att en ny organisation kräver styrning och korrigeringar. En kompetent styrelse hade haft förmågan att hålla i rodret och justera kursen.

Oavsett vilken organisationsform som råder för själva genomförandet av festivalen är det styrelsen som har det yttersta ansvaret för kontroll och uppföljning. Genom sitt debattinlägg hävdar de att de inte har någon skuld för det inträffade och lägger hela ansvaret på ledningsgruppen. Det är ovärdigt. Ytterst är det styrelsens ansvar att kostnaderna drog över budget med 1,5 miljoner kronor, ingen annans. Man måste ta ansvar för sina handlingar eller brist på handling. Ansvaret går inte lägga på någon annan. Skyll inte de uppkomna problemen på andra, särskilt inte på föreningens ovärderliga volontärer som sliter som djur i ledningsgruppen.

Styrelsen för föreningen Stockholm Pride skriver också att den har varit med och tagit ansvar under året som gått. På vilket sätt har de tagit ansvar? Men på den frågan ger de inga svar. Om ansvar är att låta kostnaderna skena, att många i organisationen upplever brist på ledarskap och att skylla sina misstag på andra då vet jag inte vad ansvar är. Min definition är i alla fall en annan.

Den avgående styrelsen fick förtroendet att leda en förening som rest sig ur spillrorna, som återigen var en stark och viktig kraft i HBT-samhället. En kraft att räkna med. De går till årsmötet den 13 mars med en rejält tilltufsad och kantstött förening.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3492

Källa: Se Pridestyrelsens inlägg

Publicerad: 2005-03-11 16:23:40