Föreningen Stockholm Pride

Vid Föreningen Stockholm Prides årsmöte idag kom, likt förra året, ett stort antal engagerade i Priderörelsens utveckling.
Av 96 närvarande enskilda medlemmar, blev hela 51 stycken medlemmar vid själva mötet. Orsaken till engagemanget kan härledas till att förra årets festival gått med stor förlust och att det uppstått en debatt inför årsmötet mellan förre ordföranden Anders Selin och sittande styrelsen.
Vid årsmötet presenterade valberedningen ett förslag till ny styrelse medan ett alternativt förslag med Selin som ordförande presenterades som alternativ.
Till ny ordförande förslogs tidigare vice ordförande Ulrika Westerlund.
– Ulrika Westerlund har en annan slags ledarstil, förklarade valberedningens Elisabeth Qvarford och menade att Anders Selin ”pekar med hela handen”.
Förespråkare för Selins kandidatur talade om vikten av ett ”kraftfullt” ledarskap och en ordförande som ”gått på grusplan”, det vill säga jobbat praktiskt med Pride Park.
Därmed upprepades förra årets stridigheter kring Anders Selin som ordförande. Någon idédiskussion kom aldrig till stånd utan den korta debatten handlade huvudsakligen om personfrågor.
I bakgrunden ligger dock frågan om hur balansen skall se ut mellan den ”kommersiella” festplatsen PridePark och det mer idéinriktade seminariecentret Pride House.
Efter en kort debatt valdes så Ulrika Westerlund till ny ordförande och har nu som en av sina första uppgifter att ena den spricka som framstod som allt mer tydlig vid årsmötet.

Revisorerna förordade ansvarsfrihet för den avgående styrelsen men framförde hård kritik mot brist på kostnadskontroll, en ekonomisk uppföljning och redovisning. Tidigare års kritik har framförts i PM till styrelsen.
– Men i år var det på sin plats att framföra kritiken i revisionsberättelsen, sa Peter van Lienden, auktoriserad revisor, vid mötet.

Stockholm Pride 2004 omsatte drygt 7 miljoner kronor men gick med 505 337 kronor i förlust. Föreningens reservkapital är nu nere i 615 606 kronor.
Festivalen 2005 hålls 3-7 augusti och PridePark kommer även i år vara i Tantolunden.

http://www.stockholmpride.org

Publicerad: 2005-03-13 20:19:05