RFSL-Kongress 2005

När RFSL idag diskuterade ett avsnitt i det nya programmet om prostitution röstades förändringar igenom efter en lång debatt. Ett beslut som togs av kongressen var att ordet prostitution böts ut på sexarbete.
Diskussionen kring just ordvalet var vag och efter lunchpausen då flera ledamöter upprörts över det beslut som tagit, togs förbundsstyrelsen och kongressens presidie upp en ny debatt om ordvalet.
Flera personer gick så upp i debatten och efter en halvtimmes diskussion valde så kongressen till slut att återgå till begreppet prostitution.
RFSL anser enligt beslutet att kriminalisering inte är en lösning på problemet prostitution.

Kongressen inleddes igår kväll av landshövding Gerhard Larsson och kommunfullmäktiges ordförande Fred Sandberg.
Förutom långa diskussioner under fredagskvällen om definitionen av transpersonsbegreppet var riksdagsmanYvonne Ruwaidas hälsningstal det politiskt viktiga första kvällen.
För ovanlighetens skull i RFSL-kongressammanhang var det inte en socialdemokratisk minister som höll inledningstalet.
Miljöpartiets Yvonne Ruwaida var inbjuden som tack för att hon länge arbetat med hbt-frågor. Senast var hon den drivande att under budgetförhandlingarna med regeringen driva igenom ett årligt stöd om 6 miljoner kronor till RFSL.
Genom att lämna över miljöpartiets plats i utredningen om det könsneutrala äktenskapet till RFSL Ungdoms ordförande Mikael Björk Blomqvist markerade hon mot att regeringen inte låtit hbt-rörelsen mer formellt delta i utredningsarbetet.

Kjell Lönnå med kammarkör sjöng in kongressen. Kjell berättade om sin gode vän som i Los Angeles startat en gaykyrka.
Innan dess visade RFSL Sundsvall sitt kulturengagemang genom att låta 10-årsfirande Norrdans medverka genom ett starkt solo.
Under lördagens lunch besökte statsrådet Mona Sahlin kongressen och Riksdagens HBT-Grupp framförde en hälsning.

http://www.rfsl.se/?p=1894

Källa: Följ kongressen live

Publicerad: 2005-03-19 14:52:26