Melodifestivalen 50 år

TV-inspelningen av ”Melodifestivalen 50 år” lockade alla landets schlagerstjärnor till Djurgården och Cirkus. Galan firar TV-evenemangets halvsekel och dessutom prisas alla tidigare vinnare med Ernst Billgrens nyskapta pris ”Bronsfågeln”. Galan sänds den 8 april i SVT och det finns mycket spännande att se fram emot förutom att man får se hur alla vinnarartisterna ser ut idag.
Under ”Världens Barn”-galan i höstas korade svenska folket sina favoritschlagers genom tiderna och nu framförs de tio som fick flest röster, i annorlunda versioner. Och dessa nummer är också av varierande kvalitét. Att ge Mendez ”Fångad av en stormvind” känns väl inte så begåvat, när han börjar dra sina ”Festa loss” och ”Kom igen Cirkus”. Pinsamt. Rickard Wolff gör en fransk visa av ”Tusen och en natt” och det är väl inget kul grepp på en sådan låt….
Men det finns fantastiska nummer också. Victoria Tolstoy gör en underbart jazzig Marilyn Monroe-pastisch av ”Digge-Loo, Digge-Ley”, Carola & Marit Bergman gnistrar i en Phil Spector-version av ”Waterloo” och tjejgruppen LYNX
(Lizette Pålsson, Sara Nordenberg och Annika Ljungberg) gör en kul countryversion av ”Symfonin”. Men bäst är Darin och hans ”Det gör ont”. Killen är grym på scen och inlevelsen är total. Hur cool som helst och helt egen. Släpp på singel!

Vi minglade bland schlagereliten och alla fick frågan:
Vilken är den bästa låten som aldrig vann Melodifestivalen?


Carola. Superstjärna. Let´s just leave it with that. När allt var färdiginspelat flockades ALLA runt henne. Journalister, TV-folk, autografjägare och kollegor. Carola ÄR melodifestivalen.
– ”Michelangelo” är ju bra, men samtidigt gillar jag ”Hallå, hela pressen” Det är en riktigt skön låt (Carola börjar sjunga).


Arja Saijonmaa var snyggare än någonsin och allt det här snacket om urringat har inte rört henne i ryggen. Good for you, Arja!
– Jag svarar ”Högt över havet” såklart. Den borde ha vunnit!


Andres Esteche & Magnus Bäcklund har deltagit två gånger var i melodifestivalen och båda gick i ”Fame Factory” -skolan samtidigt. Båda är dessutom riktigt snygga. Men tyvärr är bara en gay.
– ”Avundsjuk” med Nanne Grönwall, svarade Andres.


Andreas Lundstedt har inte vunnit nån gång men är schlagersuperstar efter att ha deltagit fyra gånger. Kommer ni ihåg? 1996, 1997, 2003, och 2005.
– Då måste jag ju svara ”Not a sinner nor a saint”.
Inte ”Alcastar”?
– Jo, just den ja. Den med borde ju också ha vunnit (skrattar).


Anna Book, här med dottern Felicia berättade att hon firar 20-år med ”ABC” nästa år och att hon och schlagerfantomen Thomas G:son smider planer på en comeback… Det är bra, Anna, ge inte upp det FINNS en morgondag.
– ”Min kärlek” som är en fantastisk låt, så den får min röst.


Anna-Lena Löfgren har aldrig vunnit men däremot deltagit i Melodifestivalen. Hon har dessutom gett oss evergreens som ”Regniga natt” och ”Lyckliga gatan”.
– När jag var med 1968 hade jag haft en jättesuccé med ”Lyckliga gatan” skriven av Britt Lindeborg. Det året fick artisterna välja förvalda låtar utan att veta vem som komponerat dessa. Jag valde en låt av Britt och det snackades om att det var uppgjort, vilket det såklart inte var. ”Jag vill tro” heter låten och den borde ha vunnit.


Ann-Louise Hansson har deltagit massor av gånger och senast i trioform med Siw Makmkvist och Towa Carsson. Bredvid hennes Farrah Fawcett-inspirerande frippa syns dottern Josefine.
– ”Annorlunda land” med Glenmarks (som hennes make, hon själv och syskonen Anders och Karin Glenmark deltog med 1974…)


Blond/Gabriel Forss, Patrik Lundström & Jonas Karlhager slog sina kloka huvuden ihop för att hitta forna schlagerfavoriter. Jonas hade lite svårt att förstå vilka som hade vunnit och vilka som inte vunnit. De berättade dessutom att de vann med ”Mitt i ett äventyr” sju år senare fast med annan text. Vilken kupp!
– Piccadilly Circus(Gabriel)
– Dover Calais(Jonas)
– Michelangelo(Patrik)


Brandsta City Släckers har ”Kom och ta mig” och ”15 minuter” på sitt samvete, men blandade sig ändå glatt med andra schlagerstjärnor.
– ”Mitt i ett äventyr”, ”Ring ring”, ”Michelangelo” och ”Kom och ta mig” , löd gängets förslag på låtar som hade vinnarpotential.


Brita Borg sjöng ”Augustin” en gång i tiden och hon berättade att hon var less på att alla nuförtiden sjunger så nasalt. Därför hoppades hon på en röstcoachroll inför nästa schalgerfestival. Hon lät också hälsa att det inte blir någon comeback i sångarroll för henne eftersom det är för lite riv i låtarna…
– Ingen låt är så bra att den borde ha vunnit om den inte gjorde det!


Claes Göran Hederström med sällskapet Marica Maxe har gått till historien med en tajt duffel och fingerknäppningar när han framför ”Det börjar verka kärlek banne mig” i läcker tappning från schlagern -68. Han deltog också 1973 med ”Historien om en vän”, men den talas det tyst om eftersom den kom åtta med bara ett poäng.
– ”Quien maneja mi barca” är den absolut bästa låten i dessa sammanhang. Från Spanien 1983 kom den.


Fame/Jessica Andersson & Magnus Bäcklund har deltagit två gånger och huruvida det blir en gång till får framtiden utvisa. Härnäst står eventuellt en duettplatta på tur för blonda paret.
– ”Ring ring” är en klassiker, men Nanne och ”Håll om mig” ligger färskast just nu som den låt som är väldigt bra och skulle kunna ha vunnit.
Detta var båda rörande överens om.


Frank Ådahl fick ensam representera 1990 års vinnare; Edin-Ådahl eftersom de andra tre var antingen: 1. sjuka, X. utarbetade eller 2. bortresta (alla är rätt).
– ”Sista andetaget” med Jan Johansen är en av tidernas bästa schlagerlåtar, så min röst hamnar på den.


Hårigt värre när Jan Johansen tog med sin Pia på schlagerfest.
– ”Johnny The Rocker” med Magnus Uggla, sa han innan han bänkade sig.


Glada Kikki tog ett glas vatten och tog emot två priser under kvällen. Med nio schlagerstarter är hon schlagerveteran och given gayfavvo.
– Det stör mig än idag att ”Michelangelo” inte vann, sa Osbytösen och dansade glatt vidare…


De här tre trallande jäntorna heter Lynx och framförde ”Symfonin” i glad countryversion. Alla har dessutom deltagit i Melodifestivalen vid ett eller fler tillfällen. Annika Ljungberg sjöng sig till ”Vinnarnas val”(som 2002 var en version av nuvarande ”Andra chansen”) med ”Sail away”. ”Stronger” hette Sara Nordenströms låt från 2003 som hon sjöng med pojkvännen Daniel i Crosstalk, och Lizette Pålsson ligger bakom ”Sången över havet”(1990) och ”Som om himlen brann”(1992). Alla kunde tänka sig en schlagercomeback om låten var en countrydänga.
(Kuriosa: Annika och Lizette var även aktuella att framföra ”Anropar försvunnen” tillsammans med Hanna Hedlund 2000, men hoppade av eftersom låten passade Hanna solo mycket bättre….)


Lasse Lönndahl var för bögarna på 60-talet vad Martin Stenmarck är idag. En hunk.
– ”Vårens flickparad” (1963) är min egen och en klar favorit.


Presentation överflödig. Lena Philipsson prisades och hennes ”Det gör ont” gjordes i en oförglömlig version av hennes sommarturnékompis Darin.
– ”Dansa i neon”, såklart!


Kjoltapperskan och trummilumgumman Lill Lindfors kan tänka sig en comeback som programledare om rätt partner dyker upp. Men ett deltagande rent musikaliskt kommer inte hända för henne sa hon bestämt.
– Nej, du jag kommer inte på någon, sa hon efter att ha försökt med ”Det blir alltid värre framåt natten”.


Två glada figurer som aldrig vunnit, var Christer”La Dolce Vita”Lindarw och Daniel”Det gäller dig och mig”/”Stronger”Borch.
– ”La dolce vita”, skrattade Christer och Daniel ville inte vara sämre och slog till med ”Det gäller dig och mig”.


Så här mycket skrattade Loa inte när han blev sist 1990 med ”Symfonin”. Men med facit i hand har han en klassiker och svarade givetvis:
– ”Symfononin”.


”Det är inte 100% attLotta Engberg ställer upp en gång till. Hon har gång på gång ställt frågan: vem är det du vill ha, till Christer Björkman, men han svarar bara Juliette och Jonathan”.
– ”Invisible people” med Wallstones, svarade hon lite oväntat.


Årets segrare Martin Stenmarck med astronaut X22 vid sin sida,Hanna Hedlund, bet sig i tungan för att inte säga något dumt. Så han sa:
– ”A diffrent kind of love”, lika glatt som alltid.


Snabbsnackaren och Idoljurymedlemmen Clabbe sjöng en gång i tiden om bröst som är som svalor som häckar. Lill-Babs skötte det lite mer ”clean” och sjöng om fäbojäntor och vårmånader.
– ”Michelangelo”. Den håller än, sa Clabbe och Barbro”Vem tar vem” Svensson nickade instämmande.


Alla har glömt. Men inte Towa Carsson. Och inte vi. Hennes Prideuppträdanden är klassiker och såklart att hon svarar:
– ”Alla har glömt” på frågan om schlagerfavorit som aldrig vann.


Tommy Nilsson berättade att kändiskören med som backade upp honom 1989 inte var ett ”segerknep” utan mer en kul kompisgrej. Jag undrade varför ingen testat det greppet sen Tommy gjorde det, men Tommy tror att det är bara för att det inte spelar någon roll i stora finalen om man har ett gäng svenska kändisar. Och, jaja, att Nick Borgen körde med datakändisen Helen Wellton 1997 vill vi helst glömma.
– ”Ring ring” och ”Johnny The Rocker” är mina favoriter!


Tomas Ledin har vunnit en gång med ”Just nu”.
Men han ligger även bakom ett gäng graviditeter under åttio och nittiotal. Men han skäms såklart inte och döpte till och med en samlingsplatta till ”Sånger att älska till”. Melodifestivalen har han vunnit en gång med ”Just nu”:
– Jag har inte kollat så mycket de senaste åren(???), men jag gillade LaGaylias låt i år. Annars blir svaret tråkiga ”Ring ring” .


Så här glad är man om man heter Shirley Clamp. Shirley har varit med 3 gånger solo och en gång som dansare bakom Hanna & Lina i svenska uttagningen. När ska hon vinna?
– Jag tycker ju att ”Min kärlek” är en riktigt bra låt så jag tar den. Är det kaxigt? Ha, bra jag vill vara lite tuff idag(skratt).


Mathias Holmgren och Johan Thorsell var såklart närvarande på schlagerfesten. Johan är aktuell som textförfattare på ett par av låtarna på hans sambos platta som släpps i dagarna.
– ”Rendez Vous” med John Ballard från 1984, sa Johan.
– Åh, det finns många! ”Som om himlen brann” och ”Juliette & Jonathan”är två av mina favoriter , sa Mathias Holmgren.


EM-femmorna från Friends, Nina & Kim var snygga och stolta på schlagerfesten. Fyra gånger har tjejerna deltagit (2000, 2001,2002 & 2004) och under senaste festivalen var de pausfåglar.
– ”Dansa i neon”, sa Nina.
– ”Håll om mig” med Nanne, sa Kim.
-”Håll om mig”, ändrade sig Nina.


En vinnartrio med klös. Niklas Strömstedt skrev ”I morgon är en annan dag” och blev näst sist i Europafinalen, Östen Warnerbring har deltagit med hela elva låtar mellan 1959 och 1972. Roligast titlar hade ” Trollen ska trivas” och ”Lolo Lolita”.Siwans schlagerlåtar är fem till antalet.
– ”En valsfan”,som är min egen låt, sa Östen.
– ”Ring ring”, sa Niklas.
– ”C´est la vie”, sa Siw.


Roger Pontare med frugan Elisabeth slog sina påsar ihop med vår schlagerhjältinna Nanne och hennes Peter Grönwall. Nanne glänste som vanligt och Pontare var….Pontare.
– Hej Clown, sa Pontarna.
– Michelangelo, sa Grönwallarna.


– ”Hörru Nanne, kommer du ihåg den här…”. Jodå, visst minns vi den här figuren. Angelique från Sound of Music var med på klassikerna ”Eldorado” och ”Alexandra”. Nu hoppas hon på schlagercomeback och sa att hon smider planer på en egen grej…Kul!
– ”Alexandra” såklart!!


Inger Berggren gjorde Pridesuccé i somras med sin glada ”Sol och vår”. Hon letade efter kompisen Towa Carsson och hennes svar blev just:
– ”Vem frågar vinden” med just Towa från 1967. Det är en mycket fin melodi.


Monica Törnell med söner tog hennes och Lasse Holms pris för ”E det de här du kallar kärlek”. Att se tillbaka på videoklippet som visades under 1986 års festival är en rejäl tripp. Vad tänkte man med på 80-talet? 60-årig gubbe med bar överkropp spelar elgitarr? Färgkastarkrig? Servitriskör?
– ”Eres tu” från Spanien, 1973, är den enda låt jag kan komma på och den älskar jag.


Yvonne Ryding och John Crispinson ledde ”popfestivalen” 1989, där bland andra Orup, Glenmark, Tommy Nilsson, Lisa Nilsson och Lili & Sussie deltog. I nyinvigda Globen såg de till att Tommy Nilsson lyftes fram till segrare…
– ”Ring ring”, svarade båda efter att John klurat ett tag.


Hur många av vinnarna från forna dagar kan du identifiera?

Publicerad: 2005-03-22 03:16:41