Världen runt

Populära Söderhavsön Fiji är inte ett ställe att tillbringa sin semester på om man är homosexuell. Den australiensiske pensionerade läraren Thomas Maxwell McCoskar dömdes nyligen till fängelse för att han haft sex med en annan man på den lilla populära smekmånadsön. Fijis befolkning är djupt kristen och har en ytterst strikt syn på homosexualitet. Och homosexuellt umgänge kan ge upp till 14 år i fängelse.

McCoskar, 55 och en fijianskt man, Dhirendra Nandan,23, hade erkänt att de haft sex i stan Nadi under påsken och hoppades att rätten skulle benåda dem.
Men det hjälpte föga och nu är de båda dömda till fänglese. Domen som föll i tisdags utdömdes av domaren Syed Muhktar Shah som kallade handlingen ”så vidrigt att det skulle få vem som helst att kräkas”. Shah menade också att Thomas Maxwell McCoskars handlingar gränsade till pedofili:
”Om du bara ville ha kul, kunde du ha stannat hemma och inte kommit hit och exploaterat en av våra unga män”, sa Shah till McCoskarunder sitt avkunnande av domen.

Australiensiska föreningen för gayrättigheter fördömer domen och menar att det bryter mot mänskliga rättigheter eftersom bägge parter faktiskt var med på att ha sex.
Föreningens Julie McConell tror även att många inte är medvetna om att många söderhavsöar har lagar mot homosexualitet.
– De flesta vet inte om det här och det står heller inte i utrikesministeriets information om Fiji. Så är man homosexuell bör man tänka e eller två gånger innan man åker till mindre Söderhavsöar.
Kända guiden Lonely Planets guide om Söderhavet och Fiji berättar att det finns lagar som förbjuder homosexuellt sex på Fiji, men att dessa lagar i princip aldrig tilllämpas.

På svenska utrikesdepartementet känner man inte till att homosexuella skulle ha hört av sig med frågor inför resor till länder där homosexualitet kan vara ett brott:
– Man har tyvärr själv skyldighet att själv känna till landets lagar om man åker till ett resmål. Hur konstiga de än är, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.
– Vi avråder inte folk att åka för detta. Avrådan görs bara i extrema fall, som vid t.ex krig och andra oroligheter.

Om man planerar en semester i ett land man inte vet så mycket om och är orolig för sin egen säkerhet kan man besöka UD:s hemsida och klicka på spalten till höger på startsidan som berättar om ambassader och konsulat världen över. På så sätt kan du själv söka info om landets lagar.

Publicerad: 2005-04-07 12:18:29